- Na osnovu dobijene prijave usmjeren je inspekcijski nadzor i to 6. januara - potvrdila je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

VEZANI TEKST - Sakib Pleh i dalje na čelu Biblioteke: Ombudsmeni za ljudska prava uključili se u slučaj direktora bez diplome 

U slučaj o presuđenom direktoru bez diplome Sakibu Plehu, kako je Faktor već ranije pisao, uključili su se i ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazali su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na konkretan predmet, a u cilju poduzimanja radnji iz okvira nadležnosti tužilaštva.

VEZANI TEKST - Nedostupnom Sakibu Plehu, direktoru sa lažnom diplomom, otišli smo na vrata: Žalit ću se, ja sam legalista

Nažalost, direktor bez diplome nije jedini problem Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Uposlenici od oktobra 2022. nisu primili plaću, a znak je pitanja kada će je dobiti. Također, i dalje je neriješen pravni status ove institucije od državnog značaja.