open-navfaktor-logo
search
Tursko tužilaštvo
Istraga protiv terorističke organizacije FETO: Naređeno privođenje 250 osumnjičenih
Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode ukupno 250 osumnjičene osobe za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO.
04.02.2020. u 09:30
get url
text

Ured državnog tužilaštva u Balikesiru izdao je nalog za privođenje 24 osobe osumnjičene za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o osumnjičenim u okviru istrage koju tužilaštvo vodi u vezi sa infiltriranim FETO elementima unutar sudskih i kazneno-popravnih ustanova u 11 turskih provincija.

Uporedo s tim, tužilaštvo u Konyi izdalo je i nalog za privođenje 50 osumnjičenih u okviru istrage o infiltriranim teroristima FETO-a unutar Turskih oružanih snaga.

Sličnu istragu o infiltriranim FETO elementima unutar oružanih snaga vodi i tužilaštvo u Istanbulu koje je jutros naredilo privođenje 47 osumnjičenih osoba, među kojima je 25 vojnika u aktivnoj službi.

Tužilaštvo u Ankari naredilo je i privođenje 21 osumnjičene osobe u okviru istrage o FETO elementima unutar Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK). Među osumnjičenim su bivši i aktivni službenici te ustanove.

I Ured državnog tužilaštva u Kocaeliju jutros je izdao nalog za lišavanje slobode deset osumnjičenih osoba koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO. Riječ je o jednom profesoru, četvorici ranije suspendiranih vojnika i četvorici vojnika koji su u aktivnoj službi.

Tužilaštvo u Ankari naredilo je i privođenje 32 osumnjičene osobe u okviru istrage o infiltriranim FETO elementima na Univerzitetu zdravstvenih nauka GATA.

U okviru istrage o FETO elementima infiltriranim na vojne i policijske akademije u Manisi izdat je nalog za privođenje 12 osumnjičenih osoba. Među osumnjičenim su profesori, advokati i ljekari za koje je utvrđeno da su koristili aplikaciju ByLock koju su teroristi FETO-a koristili za tajnu komunikaciju. Osumnjičeni u tom slučaju terete se da su učestvovali u lažiranju testova i različitim namještanjima kojima su vrbovane članove terorističke organizacije ubacivali na akademije, a potom i u oružane i policijske strukture.

Tužilaštvo u Izmiru izdalo je nalog za privođenje 54 osumnjičene osobe u okviru istrage o privrednicima koji su radili za terorističku organizaciju FETO.

Postupajući po nalozima tužilaštva policija širom Turske provodi racije i privođenja.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.