open-navfaktor-logo
search
Ibrahim Kalin
Istraga o Khashoggiju nije pitanje između Turske i Saudijske Arabije
Glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin istakao da Turska sprovodi "osjetljivu i sveobuhvatnu" istragu o slučaju Khashoggi
22.10.2018. u 18:42
get url
text

 Glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin istakao je da pitanje istrage u vezi s novinarom Jamalom Khashoggijem nije nešto što treba posmatrati kao pitanje između Turske i Saudijske Arabije.

- Pitanje istrage u vezi s Khashoggijem nije pitanje između Turske i Saudijske Arabije. Turska u okviru nacionalnog zakonodavstva i u skladu s međunarodnim pravom poduzima potrebne korake da bi se rasvijetlio slučaj - kazao je Kalin na konferenciji za medije u Ankari.

"Ovo će rasvijetliti grozno ubistvo", rekao je Kalin te dodao da Turska sprovodi, kako je kazao, "osjetljivu i sveobuhvatnu" istragu o slučaju ubistva Khashoggija.

- Stav našeg predsjednika (Recepa Tayyipa Erdogana) je vrlo jasan od samog početka. Ništa neće ostati skriveno u vezi s ubistvom - kazao je Kalin.

Dotakao se i odnosa sa zvaničnim Washingtonom, napominjući da će Turska i Sjedinjene Američke Države (SAD) uskoro provoditi zajedničke patrole oko sirijskog Manbija.

Istakao je i da Turska očekuje da SAD ukloni sankcije što je prije moguće kako bi doprinio normalizaciji bilateralnih odnosa.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.