open-navfaktor-logo
search
Ni pomaka
Istraga o graničnom incidentu: Tužilaštvo BiH skoro pola godine čeka informacije od GPBiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije okončalo istragu o tome da li je početkom augusta prošle godine došlo do graničnog incidenta, kada je kod Velike Kladuše, u blizini graničnog prijelaza sa Hrvatskom, pronađeno 18 povrijeđenih migranata koji su tada tvrdili da ih je hrvatska policije "vratila" u našu državu mimo zvaničnog graničnog prijelaza.
03.02.2020. u 20:24
get url
text

Prema informacijama koje smo dobili iz ove pravosudne institucije, "zapelo" je kod podataka koje čekaju da im dostavi Granična policija BiH.

- Tužilaštvo BiH zatražilo je od JGP Velika Kladuša određene dodatne informacije, te još nismo dobili odgovor - naveli su u odgovoru na naš upit o tome u kojoj fazi je istraga i šta je dosad utvrđeno.

Kako smo ranije pisali, Tužilaštvo BiH je dodatne informacije o incidentu od GPBiH zatražilo još u septembru, te smo od te policijske agencije pokušali saznati u čemu je problem i zašto ih Tužilaštvo BiH za toliko vremena nije dobilo. Međutim, GPBiH lopticu je ponovo prebacio na državno Tužilaštvo. 

- Navedena pitanja ne možemo komentirati jer, kao što smo i ranije rekli, Tužilaštvo BiH vodi istragu - navodi se u odgovoru.

Nedugo nakon događaja, u medijima su objavljeni videosnimci i fotografije na kojima se vidi vozilo policije iz Hrvatske, kao i dokumenti koji su upućeni Tužilaštvu BiH u kojima se navodi da su policajci Granične policije BiH svjedočili tome da hrvatska policija na ilegalnom graničnom prijelazu izvodi više stranih državljana i usmjerava ih u pravcu teritorije Bosne i Hercegovine.

Hrvatska policija tada je saopćila da nema ništa sa incidentom, te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. Ustvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritoriju Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.