open-navfaktor-logo
search
Naredba Tužilaštva BiH
Istraga nabavke respiratora: Istražitelji SIPA-e "češljaju" Fond zdravstvenog osiguranja RS-a
Istražitelji SIPA-e trenutno se nalaze u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a u Banjoj Luci, potvrđeno je Faktoru iz izvora bliskih istrazi.
07.07.2020. u 14:28
get url
text

Kako nam je potvrđeno, istražitelji SIPA-e postupaju na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, a pretres se vrši s ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na nabavku 50 respiratora,  koje je Fond za zdravstveno osiguranje Republike Srpske firmi Medietik iz Banje Luke plaćao 157.312 maraka po komadu.

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da je na osnovu izvještaja SIPA-e formiralo predmet o nabavci respiratora i u RS-u.

Kao što je poznato, ranije je istragu o ovoj nabavci pokrenulo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Iz FZO RS-a su nam danas kratko potvrdili da su istražioci SIPA-e danas došli u ovu ustanovu.

-  Istražnim organima ćemo prepustiti da urade svoj dio posla, a mi im stojimo na raspolaganju. Sve što smo imali u javnosti reći u ovom poslu, već smo saopštili - istakli su za Faktor u FZO RS-a.

Sredinom prošlog mjeseca MUP RS-a je također saopćio da su preduzeli mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije koronavirusa u RS-u i utvrđivanja eventualnih neregularnosti.

Iz MUP-a RS-a su istakli da u ovoj fazi istrage ne mogu iznositi u javnost više detalja, te da sve radnje preudzimaju po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih
oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Podsjećamo, početkom juna ove godine Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS je postupajući po zahtjevu navedenog tužilačkog odjeljenja sprovela određene istražne radnje u vezi s predmetom nabavke pokretne bolnice.

Izuzeta je određene dokumentacije iz više institucija i preduzeća, koja je dostavljena nadležnom tužilaštvu.

Štab za vanredne situacije RS-a je nekoliko dana prije toga dao saglasnost entitetskom Institutu za javno zdravstvo da jednostrano raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice s preduzećem "Balkan Global", jer pokretna bolnica nije isporučena i stavljena u funkciju u dogovorenom roku.

Osim pokretne bolnice, u RS je otvorena afera i oko nabavke respiratora.

Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci i krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića i Željka Babića, direktora firme "Medietik" iz Banje Luke od koje su kupljeni respiratori.

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog falsifikovanja i uništavanja službene isprave.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.