open-navfaktor-logo
search
Potočari
Isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici osporavaju i Dan državnosti BiH
Zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici, poručio Nisvet Mujanović
25.11.2018. u 12:33
get url
text
Potočari, Dan državnosti, 25.11.2018.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježen je 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović, čestitajući građanima Dan državnosti BiH i ukazujući na historijski značaj ovog datuma.

- Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine sa antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoj stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici. I obilježavat ćemo sve dok bude nas, na ovom slobodnom komadu teritorije, koji je omeđen nišanima hiljada onih koji su ubijeni u najvećem pokolju na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, koji su životima platili da bismo mi danas mogli biti ovdje - rekao je tom prilikom Mujanović.

Izrazio je nadu da će nove generacije znanjem, obrazovanjem i dobrom vjerom učiniti sve da se nikada i nikome ne ponove masovne grobnice i koncentracioni logori, odnosno da se nikome ne ponovi Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Prijedor, Banja Luka, Stolac, Foča, Višegrad.

-To će uvijek biti naša poruka, i zato ćemo uvijek čuvati sjećanje na sve one koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca, ma u kojem se trenutku historije oni tu borbu vodili i bez obzira na kojem mjestu na dunjaluku se ta borba vodila - poručio je Mujanović.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić svim građanima BiH je čestitao Dan državnosti, istaknuvši da su se polaganjem cvijeća i učenja Fatihe sjetili svojih najmiliji koji su dali živote za BiH.

- Poruka je da svake godine na ovaj datum dolazimo u što većem broju na ovo mjesto i na taj način pokažemo da oni koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni – kazao je  Fejzić.

Obilježavanju Dana državnosti BiH u Potočarima prisustvovali su, pored članova udruženja žrtava, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, predstavnici lokalne vlasti, zatim vjerskog, kulturnog života te akademske zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.