open-navfaktor-logo
search
Flašice za najmlađe
Istanbulski Park lavova: Dom za sedam vrsta divljih mačaka
U parku se trenutno nalaze tri odrasla lava i dvoje mladunčadi, dva sibirska tigra, dva bengalska tigra, dva karakala, dva risa, dvije pume i dva leoparda
08.11.2018. u 12:19
get url
text

U Istanbulu je nedavno otvoren Park lavova (Aslan Parki), prvi te vrste u Turskoj. U parku, osim lavova moguće je vidjeti jedinke još šest vrsta iz porodice mačaka.

{$galerijaFotografija}

U parku u Viaport Marini, u Tuzli, boravi 17 jedinki divljih mačaka. Park je dizajniran prema standardima Evropske asocijacije zooloških vrtova (EAZA), a životinje su dovezene iz Češke, Belgije, Poljske, Malte i drugih zemalja.

U parku se trenutno nalaze tri odrasla lava i dvoje mladunčadi, dva sibirska tigra, dva bengalska tigra, dva karakala, dva risa, dvije pume i dva leoparda. Uskoro će se ovoj raznolikoj porodici pridružiti dva crna leoparda, četiri bijela lava, dva servala i dvoje mladunčadi tigra.

Životinje su prebačene iz drugih zooloških vrtova, a za njihovo zdravlje brine se tim stručnjaka.

Najviše pažnje u parku izazivaju mladunci lava stari dva mjeseca. Također, očekuje se da će dvije ženke leoparda uskoro dobiti mladunce, što će biti prvi takav registrirani slučaj u Turskoj.

Esra Kemal, veterinarska tehničarka, izjavila je kako životinje hrane obično u večernjim satima, nakon odlaska posjetilaca. Na meniju su obično crveno meso, piletina i riba. Kemal je dodala kako dnevno potroše oko 135 kilograma mesa, odnosno u prosjeku osam kilograma po jedinki za čije se zdravlje brinu dva veterinara i pet tehničara.

Kursat Bilgi, član ekipe za podršku u parku, izjavio je kako posjetioci vole iz flašice hraniti mladunce. Dodao je kako svaki dan budu obavljeni zdravstveni pregledi životinja i očišćeno njihovo stanište.

Park lavova u Istanbulu
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.