Istanbul: Mali lav Arslan počeo s primanjem prve kemoterapije

Objavljeno: 06.02.18 u 17:12

Šestomjesečni Arslan Kulačić, mališan koji je zbog tumora na mozgu koji mu je dijagnosticiran odmah po rođenju izmješten na liječenje u kliniku Acibadem u Istanbulu, nakon hitne operacije odmah po prijemu u ovu zdravstvenu ustanovu, danas je krenuo sa prvom u nizu kemoterapija koje bi trebao primati u narednih 18 mjeseci. 

Bebi Arslanu jučer ugrađen port za primanje terapije
Bebi Arslanu jučer ugrađen port za primanje terapije

Informaciju je na Facebook grupi Pomozimo Arslanu da živi objavila Arslanova majka Amira Kulačić.

- Dragi nasi dobri ljudi, Arslanu je upravo priključena prva kemoterapija...Dovite/molite za našeg i vašeg lava da mu dragi Allah sačuva zdrave a uništi loše ćelije, da podnese terapiju, da mu dragi Allah da snage molite ga svim njegovim imenima i njegovim najvećim imenom...Gospodaru, pomozi našem sinu da izdrži da se izliječi. Amin... - navela je u dirljivom statusu Arslanova majka. 

Slučaj malog Arslana okupirao je pažnju cijele bh. javnosti, a ogroman broj građana BiH se angažirao da se prikupi novac potreban za njegovo liječenje.

Šestog novembra 2017. godine, sa samo četiri mjeseca, Arslan je operisan u UKC Tuzla, ali se uprkos upješnoj operaciji tumor nakon izvjesnog vremena vratio i uvećao. Budući da je Arslan bio mali, druga operacija u BiH nije bila moguća, a terapija kojom je moguće liječenje moglo se nastaviti u Turskoj.

Nakon pregleda dokumentacije, turski doktori preporučili isključivo hemoterapiju od 18 mjeseci. 

Riječ je o terapijama "Induksyon" - u tri nedjelje uzima se jedna seansa (ukupno pet seansi u trajanju od približno šest mjeseci) i "Idame" - seansa se prima 30 dana (ukupno osam seansi koje će približno trajati jednu godinu).

Arslanu je odmah po prijemu u kliniku urađena operacija, a nakon što je ona uspješno protekla, mali lav se probudio i malo oporavio, te mu je jučer ugrađen i port putem kojeg će primati kemoterapije.