navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Istanbul, jedna od najizvanrednijih svjetskih kulinarskih destinacija, pridružuje se porodici Michelin vodiča

Istanbul, jedna od najizvanrednijih svjetskih kulinarskih destinacija, pridružuje se porodici Michelin vodiča.

Objavljeno: 30.04.2022. u 08:36
get url
text

Michelin vodič, koji se smatra najprestižnijom organizacijom za ocjenjivanje restorana u svijetu, objavit će selekciju Gastrograd Istanbul 11. oktobra 2022. godine.

- Istanbul, među vodećim svjetskim centrima za gastronomski turizam, nudi posjetiteljima drevnu kulturu hrane oblikovanu jedinstvenim kulturnim naslijeđem koje se ogleda u nagrađivanim gradskim fine dining restoranima. Ovaj bogati gastrograd prepoznat je u posebnom odabiru Michelin vodiča, najuglednijeg kompendija ocjenjivanja restorana u svijetu. Istanbul je, kroz historiju kao prijestolnica carstava, dugo bio temelj gastronomske tradicije koja se proteže kontinentima, kao i rodno mjesto slavnih palačnih kuhinja. MICHELIN vodič stavlja u fokus Istanbul za gastro turiste, prikazujući kreativnu, dinamičnu i originalnu kulinarsku kulturu koja spaja prošlost i budućnost. Istanbul, globalna metropola koja posjetiteljima pruža priliku da uživaju u tradicionalnim jelima, kao i u najboljoj internacionalnoj kuhinji, 38. je destinacija koju je na svjetsku gastro scenu doveo Michelin vodič, koji od 1900-ih vodi globalni sektor hrane i pića - istaknuto je iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Obraćajući se na sastanku, povodom pridruživanja Istanbula vodiču Michelin, ministar kulture i turizma Republike Turske, Mehmet Nuri Ersoy, istakao je da će aktivnosti svrstavanja Istanbula – jednog od najposjećenijih gradova na svijetu – na poziciju "gastrograda" privući turiste koji su zainteresovani za dobru hranu i izuzetne okuse Turske.

- Ovo interesovanje Michelinovog vodiča za sektor hrane i pića u Istanbulu pokazuje da je Tuska također na čelu gastronomskog turizma. Michelin vodič će naše poslove, koji se ističu svojom originalnošću, raznolikošću, održivošću i kreativnošću, postaviti na globalnu pozornicu s potpuno novom perspektivom - kazao je Ersoy.

Izražavajući svoje zadovoljstvo pridruživanjem Istanbula porodici Michelin, Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin, primijetio je da Istanbul stoljećima fascinira svijet svojom historijom, kulturom i interkulturalnim identitetom. Poullennec je rekao da će "Odabir Michelin vodiča za Istanbul predstaviti grad gurmanima širom svijeta".

- Potaknuta drevnom tradicijom i mladim, otvorenim i kreativnim talentima koji oblikuju originalni identitet okusa, kulinarska scena Istanbula oduševila je naš tim - istakao je.

- Očekuje se da će specijalni odabir Michelin vodiča za Istanbul privući gastro turiste u Tursku, osnažiti zemlju da zauzme mjesto koje joj pripada među vodećim svjetskim gastronomskim centrima i proširiti vrijednost brenda Istanbula. Ističući svijetu kreativne kuhare i kompanije s hranom i pićem, koje privlače pažnju svojim bogatim jelovnicima, istanbulski odabir Michelin vodiča će naglasiti važnost grada među svjetskim gastronomskim prijestolnicama. Odabir prvih istanbulskih restorana koje su kreirali nezavisni Michelin inspektori, koji obavljaju povjerljive i nenajavljene posjete restoranima, bit će objavljen na svečanosti u organizaciji Michelina 11. oktobra - naglasili su iz ministarstva.