open-navfaktor-logo
search
Skijaš sa Jamajke
Ispunio "ludi san": Za pobjednikom veleslaloma zaostao 70 sekundi, želi biti inspiracija
Benjamin Alexander postao je prvi alpski skijaš Jamajke na Zimskim olimpijskim igrama.
14.02.2022. u 08:56
get url
text

On je nastupio u veleslalomu, zauzeo je posljednje mjesto, a zbog izuzetno teških vremenskih uvjeta tokom utrke veliko je ostvarenje što je uopće završio dva laufa. Manje je bitno da je za pobjednikom Marcom Odermattom zaostao gotovo 70 sekundi (minuta, devet sekundi i 17 stotinki).

Već nakon prve vožnje imao je zaostatak od 35 sekundi. 

- Bilo je teško, ali to je bilo za sve koji misle da ne pripadaju skijanju. Uključite svoju djecu ranije u zimske sportove. Promijenimo sport. Hvala. Iscrpljen sam, treba mi masaža i pivo - rekao je Alexander za Eurosport, dodavši:

- Najteža stvar koju sam ikada napravio. Meni je bilo važno samo da dođem do cilja. Neki od najboljih skijaša na svijetu danas nisu završili, tako da sam barem ja ispred njih.

Svjestan je šta je njegova realnost u ovom trenutku.

- Znate moju priču, moja prva utrka bila je prije dvije godine. Nemoguće mi je sustići ove momke koji se takmiče već 20 godina. Samo sam htio biti siguran da ću završiti utrku i zabaviti se. Smijem se na dnu. Tako sam sretan što sam 15. osoba koja se ikada kvalifikovala na ZOI sa zastavom Jamajke (normu ispunio na takmičenju u Lihtenštajnu) i želim inspirisati buduće generacije Jamajčana da dođu na Igre i počnu skijati mlađi od 32 godine - poručio je Alexander.

Benjamin Alexander je rođen i odrastao je u Velikoj Britaniji. Od skijanja definitivno neće zaraditi za život, ali zato hoće od posla DJ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.