Kokice poboljšavaju rad tijela. Sadrže vitamine B-kompleksa koji jačaju imunitet, poboljšavaju rad jetre i smanjuju zadržavanje tekućine. Mangan doprinosi stvaranju enzima i pomaže poboljšanju pamćenja. Magnezij pogoduje stvaranju serotonina (odgovornog za inhibiranje depresije) i pomaže u kontroli glikemijskog indeksa, što ga čini odličnim saveznikom onima koji pate od dijabetesa, a vlakna poboljšavaju probavni sistem.
Također, to je niskokalorična grickalica ako se priprema na pravi način. Na vašu žalost, priprema s uljem ili maslacem nije najbolji odabir.
Nutricionistica Mayra Alecrim savjetuje pripremu kokica sa vodom i malo soli.
Najbolje je staviti četiri do pet kašičica kokica u vatrostalnu posudu te dodati jednako toliko kašika vode i kašičicu soli. Posudu prekrijte prozirnom folijom i na njoj čačkalicom napravite nekoliko rupica.
Stavite posudu u mikrovalnu na tri minute, a ako kokicama želite dodati okus, možete u vodu dodati bilje poput majčine dušice, ruzmarina ili origana.
Osim pripreme s vodom, preporučuje se i korištenje aparata za kokice koji ne koriste ulje nego isključivo vrući zrak.