open-navfaktor-logo
search
17 dana u izolatoriju
Ispovijest Zeničanke nakon oporavka od koronavirusa
Troje Zeničana su prve osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su se uspješno oporavile od zaraze koronavirusom, a riječ je o dvije žene i jednom muškarcu.
27.03.2020. u 19:05
get url
text

Pedesetjednogodišnjakinja koja je danas izašla iz višednevnog izolatorija u Kantonalnoj bolnici Zenica za Glas Amerike je govorila o iskustvu u izolaciji te o, kako je kazala, adekvatnoj brizi medicinskog osoblja o njenoj porodici.

- Kćerka koja ima 19, njen muž 26 godina i ja, u izolaciji smo boravili 17 dana. Kada smo tek otišli u bolnicu, nismo znali šta trebamo ponijeti i kako se ponašati - bila je potpuno nova situacija. Što se tiče osoblja u zeničkoj bolnici - bili su dobri i korektni prema nama, jer su se i oni prvi put susreli s ovom situacijom kao i mi. Izlazili su nam maksimalno u susret, koliko god su mogli. Doktorica nas je pregledala i mjerila temperaturu svaki dan. Nije bilo nikakvih lijekova, samo mjerenje temparature i svakodnevno praćenje stanja. Još jednom ponavljam da je osoblje bilo dobro, komunikativno i šta god smo tražili, dobili smo - kazala je ona.

S kćerkom i zetom u izolatoriju je boravila od 10. marta, a nakon što je ustanovljena pozitivna epidemiološka slika i negativni rezultati na koronavirus, otpušteni su kući.

- Sve vrijeme sa mnom u izolaciji su boravili kćerka i zet. I oni su se također testirali, negativni su i osjećaju se dobro - pojasnila je.

Sve troje su krajem februara putovali u Njemačku, a naša sagovornica je s kćerkom autobusom otišla u Italiju. Tamo im se pridružio i njen zet te su se avionom dalje put nastavili prema Njemačkoj. Tamo su boravili nekoliko dana, a u Italiju su ponovo došli avionom.

- Pozvana sam u Njemačku na svadbu, a nakon nekoliko dana provedenih tamo i u Njemačkoj, krenuli smo nazad za BiH. Čim smo došli na našu teritoriju, u putu smo se informisali šta trebamo raditi i kome se obratiti. Hitna nam je rekla da idemo kući. Tako smo i učinili i nazvali smo epidemiologa. Došli su tehničari, pregledali nas i rekli da budemo u izolaciji. Međutim, ja sam tri dana imala temperaturu, kašljala sam. Ponovo su došli epidemiolozi, uradili test i ustanovilo se da sam bila pozitivna na virus i odmah sam morala u izolatorij. Sljedeći dan su testirali kćerku i zeta. Pošto su i oni bili pozitivni, odveli su ih u izolatorij. Moram naglasiti da nigdje nisam išla nakon povratka s puta i da sam odmah otišla kući - ispričala je Zeničanka.

Inače, ovo su prva tri slučaja oporavljenih osoba na području FBiH, a prethodno su zabilježena dva oporavka u Banja Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.