VEZANI TEKST - "Bavite se zločinima u BiH": Tadić zahtjevom Hrvatskoj zamajava javnost i pribavlja poene zbog svojih problema

- Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvještaj, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa generalima, dodajući kako smatraju da "dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj".

Smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, čije se ime našlo i na američkoj "crnoj listi", uputila je u avgustu prošle godine zahtjev Hrvatskoj da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumnjičenih za ratne zločine tokom akcije "Bljesak".

Pokazalo se da je ova afera lažna, te da je Tadić ovim potezom obmanula sve, te se zahvaljujući njoj BiH odrekla krivičnog progona hrvatskih generala, koje ni Hrvatska neće procesuirati. 

O potezu Gordane Tadić u svom posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a u decembru prošle godine govorio je i Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu. Brammertzovo upozorenje prošlo je ispod radara u javnosti.

- Uprkos ovim događajima, tokom izvještajnog perioda došlo je do zabrinjavajućeg nazadovanja uz, kako izgleda, ponovno uplitanje politike u sudske procese. Tužilaštvo BiH poslalo je zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć kako bi se Hrvatskoj proslijedio predmet protiv 14 hrvatskih komandanata visokog i srednjeg ranga, u skladu s načelima regionalne pravosudne saradnje. Te osobe su osumnjičene da su počinile zločine u općinama Bosanska Gradiška i Bosanska Dubica tokom operacije "Bljesak".

Nažalost, taj zahtjev nije dostavljen Državnom odvjetništvu Hrvatske na procesuiranje. Umjesto toga, hrvatska vlada je sama donijela političku odluku da odbaci predmet, nakon što su se predsjednik vlade i još četiri ministra susreli s dotičnim komandantima – naveo je Brammertz, čime je potvrđeno kako je Tadić kreirala lažnu aferu oko progona hrvatskih generala, ne bi li se spasila od smjene.   

VEZANI TEKST - Tadić zakuhala, Zagreb uzvraća: Traže se optužnice protiv više od 20 oficira Armije RBiH

Brammertz je poručio da će bez saradnje Hrvatske biti izuzetno teško na odgovarajući način procesuirati ovaj predmet.

- Direktno angažovanje hrvatske vlade u ovoj stvari nažalost stvara utisak da je utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine u Hrvatskoj podložno političkom utjecaju, čime se podrivaju vladavina prava i evropske vrijednosti. Kako je već ranije izviješteno, hrvatska vlada još nije povukla svoj zaključak iz 2015. godine kojim se omogućava politički utjecaj na pravosudni proces u predmetima ratnih zločina. Tužilaštvo Mehanizma apeluje na vladu Hrvatske da preispita svoju politiku i osigura nezavisnost procesa krivičnog pravosuđa. Isto tako, nema napretka u vezi s velikim brojem neriješenih predmeta za koje se traži pravosudna saradnja Hrvatske. Hrvatske vlasti još uvijek nisu omogućile prosljeđivanje jednog drugog važnog neriješenog predmeta Kategorije II i izvijestile su da trenutno ima približno 200 neriješenih zahtjeva za pomoć iz Bosne i Hercegovine. Međutim, hrvatske vlasti su preuzele obavezu da odobre zahtjeve za obavljanje razgovora sa svjedocima i osumnjičenima ukoliko oni budu podneseni u skladu s međudržavnim sporazumima i ako se ispune drugi potrebni uvjeti. Tužilaštvo Mehanizma će i dalje sarađivati s hrvatskim vlastima kako bi osiguralo da pravosudni proces ne bude ometan i s tim u skladu će vršiti nadzor i izvještavati – stoji u Brammertzovom izvještaju.

Tadić na američkoj "crnoj listi"

U aprilu ove godine Sjedinjene Države Gordanu Tadić su stavili na "crnu listu".

- Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2019. do 2021. godine kada ju je s te funkcije smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koristila je svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja. Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon. Povjerenje građana u pravosudne institucije BiH je na dosad najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadić – navedeno je u obrazloženju odluke.