- Zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja, očekujemo da će korisnici sredstva na svojim računima imati već od 13. aprila ove godine - najavljuju iz resornog ministarstva.

U obračun za mart je uključeno 3.048 osoba, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.

Za tu namjenu bit će isplaćeno 652.210 KM, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Najveći iznos je 275 KM, i to za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci angažmana.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima, kada će im biti uplaćen redovni iznos i retroaktivna isplata shodno rješenju.

Iz resornog ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, kao što su zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Isto tako, naglašavaju da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo.

- U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti - upozoravaju iz tog ministarstva.