open-navfaktor-logo
search
Bitka za EURO
Ispit zrelosti: Pobjeda protiv Finske Zmajevima otvara vrata Evropskog prvenstva
Bit će ovo veliki ispit za izabranike selektora Roberta Prosinečkog, koji su favoriti, ali to moraju potvrditi i na terenu
08.06.2019. u 07:18
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 18 sati u Tampereu protiv Finske igra meč 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Gostovanje na sjeveru Evrope bit će veliki ispit za izabranike Roberta Prosinečkog, jer su svi u našem taboru svjesni da nam pobjeda u današnjem meču otvara vrata EURO-a. Zmajevi su favoriti, ali teren je jedino mjerilo.

Bez Miralema Pjanića

A u dresu BiH na terenu neće biti najskupljeg igrača Miralema Pjanića, koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Grčke.  Pitanje je ko će zamijeniti veznjaka Juventusa, a najbliži tome je Elvis Sarić, koji je zbog povrede propustio uvodna dva meča kvalifikacija.

Kada smo već kod sastava, Prosinečki nema mnogo dilema. Na golu će biti Ibrahim Šehić, a zadnju liniju trebali bi sačinjavati Ermin Bičakčić (desno), Eldar Ćivić (lijevo), te Ervin Zukanović i Toni Šunjić kao centralni bekovi. U nekim kombinacijama mogao bi "uskočiti" Darko Todorović.

Uz Muhameda Bešića u veznom redu bit će Elvis Sarić, te Gojko Cimirot ili Amer Gojak. U vrhu napada zaigrat će Edin Džeko kojem će podrška sa bokova biti Edin Višća (desno) i Haris Duljević (lijevo).

Disciplinovana odbrana 

A upravo bi bokovi mogli donijeti prevagu na stranu Zmajeva. Od inspiracije Višće i Duljevića ovisit će koliko će Džeko imati prostora protiv izuzetno disciplinovane odbrane Finske, koja u posljednjih sedam utakmica pred domaćim navijačima nije izgubila niti primila gol!

Prosinečki je prilikom okupljanja bio poprilično siguran u pobjedu, poručivši da ne trebamo brinuti, te da će Finci konačno kapitulirati. Dan uoči utakmice optimizam ga nije napustio, pa je na presici naglasio kako ovo može biti ključna utakmica u aktuelnim kvalifikacijama.

- Tokom priprema uspjeli smo odraditi ono što smo planirali. Znali smo još nakon utakmice s Grčkom da na Pjanića nećemo moći računati protiv Finske i već tada smo počeli razmišljati ko bi ga mogao zamijeniti. Očekuje nas teška utakmica, koja može biti ključna u ovim kvalifikacijama. Zato bi nam pobjeda mnogo značila. Očekujemo dobar meč i nadamo se pozitivnom rezultatu. Između Grčke, Finske i nas se traži drugi putnik na EURO. U fudbalu se mnogo stvari dešava mimo očekivanja, pa ćemo tek vidjeti šta će se dešavati. Nama je najvažnija ova utakmica i fokus priprema je na njoj. Bio sam veliki optimista i prije početka kvalifikacija, jer BiH ima dobru reprezentaciju koja može otići na veliko takmičenje. Sada ćemo vidjeti s kojeg mjesta - poručio je Prosinečki, dodavši:

- Znamo da je Finska dobra ekipa. Znamo uglavnom sve o njima. Gledali smo njihove posljednje utakmice. U Ligi nacija su bili odlični. Odigrali jako dobru utakmicu protiv italije. Znamo da su dobri, ali vjerujemo da ćemo biti na nivou i ostvariti željeni rezultat. Naravno da to neće biti lako.

Nisu više "hokejaši" 

Optimista je i Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH.

- Znamo šta nam pobjeda može donijeti i zato još uvijek ne razmišljamo o odmoru. Nije ovo najbolji termin za igrati jer je kraj sezone. Međutim, kako je nama, tako je i protivniku. Znamo da je Finska zemlja u kojoj se više cijeni hokej nego fudbal, ali to se u nekoliko posljednjih godina promijenilo. Tvrda su ekipa koja ne prima puno golova i neće biti lako. Važno je da mi budemo kompaktni i da dobro stojimo na terenu. U fudbalu se može kroz jednu šansu riješiti utakmica. Nadam se da će rezultat otići u našu korist - istakao je Džeko.

Meč Finska - Bosna i Hercegovina na programu je od 18 sati po centralnoevropskom vremenu na stadionu Tampere u Tampereu.

Utakmicu će suditi Daniel Stefanski iz Poljske, a pomagat će mu zemljaci Marcin Boniek i Dawid Igor Golis. Četvrti sudija je također Poljak Krzysztof Jakubik.

Rezultati by SofaScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.