open-navfaktor-logo
search
"Laku noć Evropo"
Ispaljeno više od 400 projektila na Ukrajinu, uništen i konzulat Slovenije, uvedene sankcije Bjelorusiji
Laku noć Evropo. Dok spavate, naši mali Ukrajinci čuvaju vaše snove, postajući živi štit za EU pred ruskom agresijom, poruka je koju je u večernjim satima objavio Parlament Ukrajine na twitteru, uz fotografije djece u skloništima.
01.03.2022. u 21:49
get url
text
Kijev
Kijev

Ruske snage danas su granatirale više ukrajinskih gradova. Snimci razorenih naselja dijele se na društvenim mrežama.

Ukrajinski mediji su prenijeli da se u raketnom udaru u centralnom Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini, poginulo sedam, a povrijeđeno 24 ljudi. 

Ruski raketni napad pogodio je Trg slobode u Harkovu, oštetivši i zgradu uprave Harkovske oblasti. Među povrijeđenima je jedno dijete, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Synehubov.

Konzulat Slovenije uništen je u današnjem raketnom napadu ruskih snaga na Trg slobode u Harkovu, objavio je na Twitteru šef delegacije Evropske unije u Ukrajini Matti Maasikas.

CNN je objavo da je tokom dana Rusija ispalila više od 400 projektila na Ukrajinu. Pozivajući se na anonimnog visokog američkog odbrambenog zvaničnika, CNN je napisao da Ukrajina još uvijek ima odbrambene sisteme protivvazdušnih raketa koji ostaju "održivi, netaknuti i angažirani".

U napadu na TV toranj u Kijevu poginulo je najmanje pet ljudi, a najmanje pet je ranjeno. Prema podacima Državne službe za vanredne situacije Ukrajine, dvije neidentifikovane rakete pogodile su i zapalile zgradu odmah pored TV tornja. Požar je ugašen, a u večernjim satima je objavljeno da se osam televizijskih kanala vraća u eter nakon prekida.

VEZANI TEKST - Napadnut TV toranj u Kijevu, ima poginulih, objavljeni snimci razorenog Harkova

Zračni napadi koji su u utorak gađali Kijev pogodili su i Memorijalno mjesto Holokausta Babin Jar u Kijevu, izjavio je šef Ureda predsjednika Ukrajine Andriy Yermak. Spomenik se nalazi u blizini kijevskog TV tornja, koji je također oštećen u utorak.

Pojavili su se snimci uništenih stambenih zgrada za koje očevici kažu da su bombardovane u naselju Borodjanki, u Kijevskoj oblasti u Ukrajini.

Na jednom od snimaka, kako navodi BBC, se može čuti čovjek kako govori da tu nema vojnika, samo su obični stanovnici - bake, djedovi, djeca. Ljudi su se sklanjali u podrume. Na drugom snimku, gdje se u pozadini vidi dječje igralište, očevidac kaže da su iz aviona bačene tri do četiri bombe. Kaže i da se iz kuća čuje jauk.

Visoki zvaničnik američke odbrane objavio je najnoviju procjenu ruske invazije, koju je vidio Pentagon. Zvaničnici izvještavaju o niskom moralu među nekim Rusima. Neke jedinice su se predale, rekao je zvaničnik.

Međutim, ruske trupe su zauzele obližnji lučki grad Berdjansk, a dalje na zapadu Melitopolj.

Također, mediji prenose i da su ruske snage pretrpjele velike gubitke, između ostalog više od 6.000 vojnika, 800 oklopnih vozila, oko 30 helikoptera, oko 30 ratnih aviona.

Navodi se i da se 80.000 Ukrajinaca vratilo iz inostranstva u Ukrajinu nakon 24. februara, kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu.

Istovremeno, zemlje nastavljaju uvoditi sankcije.

Večeras je objavljeno da Kanada zatvara luke, teritorijalne vode za ruske brodove. Nova zabrana će postati dio sankcija koje je uvela Kanada zbog sveopšteg napada Rusije na Ukrajinu. On će stupiti na snagu kasnije ove sedmice, rekao je ministar transporta Omar Alghabra.

Velika Britanija uvodi sankcije Bjelorusiji zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavila je vlada u utorak.

Ministar vanjskih poslova Liz Truss rekla je da su sankcije pokrenute protiv pojedinaca i organizacija zbog uloge koju zemlja igra u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Sankcije su usmjerene na načelnika bjeloruskog Generalštaba i tri zamjenika ministra odbrane, kao i dva vojna preduzeća.

- Nanosimo ekonomsku bol predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovim najbližim saradnicima. Nećemo mirovati dok se ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet ne obnove - saopćila je Truss.

Dodala je da režim Aleksandra Lukašenka, predsjednika Bjelorusije, aktivno pomaže i podržava rusku nezakonitu invaziju i morat će osjetiti ekonomske posljedice svoje podrške Putinu.

Sankcije su uslijedile nakon niza prethodnih sankcija protiv Rusije koje je Vlada Velike Britanije opisala kao najstrože. Sankcije su usmjerene na banke, kompanije, bogate pojedince, političare i državne zvaničnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.