open-navfaktor-logo
search
Nema zaštićenih
Isović: Za Željezničar vrijedi sve što i za ostale porezne dužnike
Fudbalski klub Željezničar nedavno je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zatražio da se do 30. juna 2023. odgodi plaćanje poreza.
28.12.2022. u 21:20
get url
text

U klubu sa Grbavice pozvali su se na Zaključak Vlade FBiH od 24. marta 2022. godine kojim je, zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, omogućeno da sportskim kolektivima bude odobreno neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31. decembra.

VEZANI TEKST - FK Željezničar od Vlade FBiH traži odgodu plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine

Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, gostujući na TV Sarajevo, kazao je da je PUFBiH postupajući po zaključku Vlade FBiH zaštitila sportske kolektive na način da nije provodila postupke prinudne naplate, a da su sportski kolektivi to iskoristili da povećaju svoje porezne obaveze, o čemu je Faktor ranije pisao.

- Što mogu reći za FK Željezničar, to može da vrijedi za sve porezne dužnike i sve sportske kolektive. Mi smo postupajući po zaključku Vlade FBiH te sportske kolektive na izvjestan način u prošloj, odnosno ovoj godini zaštitili na način da nismo prema njima provodili postupke prinudne naplate. Međutim, sportski kolektivi su to iskoristili da povećaju svoje porezne obaveze i sebe doveli u situaciju da ih ne mogu da izmire - rekao je Isović.

VEZANI TEKST - Sportski kolektivi za porez dužni 28,1 milion KM, u problemima Zrinjski i Sarajevo

- Što se tiče Željezničara, on kao i svaki drugi porezni obveznik može zaključiti sporazum o plaćanju svog poreznog duga. Ako je podnio takvu jednu kompletiranu dokumentaciju, ne vidim razlog da će to biti odbijeno. S druge strane zaključenje sporazuma s bilo kojim poreznim obveznikom ne znači da taj porezni obveznik ne treba plaćati tekuće porezne obaveze. Znači, da bi sporazum ostao na snazi porezni obveznik mora izmirivati sve tekuće obaveze. Da li će to Željezničar uspjeti, ne znam. Zaista bih volio da izvršava svoje obaveze - dodao je Isović.

Na pitanje o mogućem upisivanju hipoteke na imovinu Želje, Isović je kazao da ne može precizno odgovoriti jer nije operativno uključen u predmet, ali da je hipoteka jedna od mjera Porezne uprave.

- Generalno mogu reći da je jedna od mjera koje provodi Porezna uprava prema svim poreznim dužnicima pa i FK Željezničar da se upisuje hipoteka na njihovu imovinu. Hipoteka je na izvjestan način garancija ili sigurnost da će porezna uprava naplatiti svoju obavezu - konstatovao je Isović.

Faktor je ranije pisao da su sportski kolektivi u FBiH na ime poreza, zaključno s 31. augustom 2022. godine dužni 28,1 milion KM. Na glavnicu se odnosi nešto više od 19 miliona, dok na kamatu otpada 9.1 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.