Ismir Jusko: Ubrzo očekujemo studiju izvodljivosti za cestu Sarajevo-Beograd

objavljeno: 09.02.2018. u 13:12

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako vjeruje da će u narednom periodu turska delegacija sa svim prikupljenim informacijama koje je dobila tokom proteklih dana boravka u BiH napraviti studiju izvodljivosti i da ćemo svi dobiti odgovor koji željno iščekujemo, a to je koji će biti model finansiranja izgradnje autoputa i brze ceste Sarajevo-Beograd. 

-Na današnjem završnom sastanku sa predstavnicima Direkcije autocesta Turske ćemo objediniti sve ono što je urađeno u proteklih nekoliko dana i dogovoriti kada će nastupiti druga faza.Trebamo biti strpljivi. Ova turska delegacija je pokazala veliku ozbiljnost. Na kraju, svi oni koji su razgovarali sa njima vidjeli su na osnovu postavljenih pitanja o kojim se ekspertima radi. A, radi se o ljudima koji iza sebe imaju hiljade i hiljade kilometara napravljenih puteva. Ali, dinamika koja se dešava u proteklih sedam dana meni lično kao ministru komunikacija i prometa stavlja do znanja da ovo neće biti projekat koji će stati sada na ovome već definitivno dinamika će biti ista kao što je bila ovih proteklih pet dana i u budućnosti - rekao je Jusko.

Ministar komunikacija i prometa kaže da je od četvrtka prošle sedmice, kada su oko tri sata poslijepodne dobili zvaničnu informaciju da turska delegacija dolazi u BiH, pripremljene stvari u rekordnom roku.

-Za manje od 24 sata u Ministarstvu komunikacija i prometa se organizovalo sve po pitanju sazivanja entitetskih ministarstava, njihovih javnih preduzeća da u utorak dođu u Sarajevo i da održe prezentaciju turskoj delegaciji svih onih projekata i informacije koje imaju. Bio je to poziv njima da im prezentuju i daju takve podatke jer matični razlog dolaska turske delegacije je objedinjavanje svih informacija koje su vezane za ove dvije trase. Nakon utorka, kada su predstavnici turske delegacije imali priliku da iz prve ruke čuju ono što imaju predstavnici entiteta, u srijedu i četvrtak se izašlo na teren - rekao je Jusko. 

Upravo taj izlazak na teren, naveo je Jusko, bio je pun pogodak zbog toga što su predstavnici turske delegacije imali da urade dvije stvari. Prije svega, kaže Jusko, da vizuelno obiđu i pogledaju oba kraka preko sjeveroistočne i istočne Bosne, a sa druge strane da razgovaraju sa predstavnicima lokalne zajednice.

Istakao je da su informacije koje su dobili od lokalne zajednice od strateškog značaja zbog toga što predstavnici lokalne zajednice najbolje poznaju taj teren, imaju detaljne mape, planove i karte za te krajeve. 

-Zahvalio bh se svim predstavnicima entitetskih