open-navfaktor-logo
search
Fantomi na krovu Evrope
Ismet Godinjak: Za šest dana prešli smo 4.000 kilometara, najdraža mi je titula iz bosanskog finala
Odbojkaški klub invalida Fantomi iz Sarajeva proteklog vikenda osvojio je titulu prvaka Evrope.
02.04.2022. u 20:26
get url
text

Prvak Bosne i Hercegovine do trofeja je stigao u italijanskom gradu Nole. Fantomi su u finalu savladali njemački Bayer Leverkusen sa 3:0, te tako stigli do rekordne pete titule prvaka Evrope u sjedećoj odbojci za muškarce.

VEZANI TEKST - OKI Fantomi peti put postali prvaci Evrope

Bh. tim je na putu do trofeja bio bolji od domaćina Nola Citta dei Gigli, OIK Zagreb, Silesia (Poljska), Mozdulj Mozgaskorlatozottak (Mađarska) i Karamana (Turska).

Jedan od onih igrača koji su godinama nosioci igre Fantoma je Ismet Godinjak. Presretan je zbog novog uspjeha, a na pitanje koja titula mu je najdraža, izdvojio je onu od prije 15 godina.

- Svaka je draga na svoj način, ali nekako najviše u sjećanju mi je ostala ona iz 2007. godine. Igrali smo bosansko finala, na domaćem terenu, a za naslov pravaka Evrope u direktnom dvoboju savladali smo gradskog rivala SPID sa 3:2. Ona mi je u posebnom sjećanju, iako svaka ima svoju priču i svoju draž. Nije bilo lako osvojiti nijednu - kazao je Godinjak za Faktor.

Titulu osvojenu u Italiji Godinjak i društvo iz Fantoma pamtit će nezaboravnom putu i skupljenoj kilometraži. Grad Nola nalazi se u južnom dijelu Italije.

- Kako bismo uštedjeli na troškovima, da bi put bio jeftiniji, putovali smo sa naša dva kombija. Put u jednom pravcu je trajao dva dana. Imali smo noćenja i u odlasku i u povratku, pa nam je to malo olakšalo napore. Mada ni sa noćenjima nije bilo jednostavno. Za šest dana prešli smo oko 4.000 kilometara. Dug je to i naporan put - kaže Godinjak dodavši:

- Srećom, atmosfera u našoj ekipi je sjajna, uvijek smo veseli, nasmijani, zezamo se. Da nije tako, bilo bi duplo teže. Na putu prema odredištu pričamo o očekivanjima, na povratku sumiramo utiske kako nam je bilo i onda lakše podnesemo put. Jer tek kad prespavaš, stigne te umor. Nemamo vozača. Mi i vozimo, igramo, organizujemo sve... Na kraju sve to dođe na naplatu, ali kad se vratiš sa trofejom, znaš da nije bilo uzalud.

Fantomi su jesenji prvaci BiH. U gradskom derbiju protiv SPID-a slavili su sa 3:2, te tako stigli do "male" titule, koju će, nada se Godinjak, potvrditi, i u drugom dijelu sezone.

- Da se ne lažemo, cilj nam je titula prvaka. Ako nas zdravlje posluži, želimo odbraniti naslov najboljeg tima u našoj zemlji. Za vikend smo trebali igrati protiv Zenice u prvom kolu drugog dijela sezone, ali smo tražili odgodu za utorak. Što zbog nastupa na Kupu šampiona, što zbog obaveza u reprezentaciji u Zlatnoj ligi nacija, u pogonu smo pet vikenda zaredom. Stoga smo odgodili ovaj meč. Već sada smo počeli i pripreme za Sarajevo Open, turnir koji tradicionalno organizujemo (igrat će se krajem maja, op. a.). Praktično, s tim turnirom ćemo završiti klupski dio sezone, a onda slijede obaveze u reprezentaciji - kaže Godinjak.

VEZANI TEKST - Pala i Hrvatska: Zlatni ljiljani bez izgubljenog seta odbranili titulu u Ligi nacija

Naglasio je kako će im glavni kadidat za titulu biti SPID, ali je pohvalio i ostale ekipe.

- SPID smo u prvom dijelu sezone dobili sa 3:2, iako smo gubili 0:2. Međutim, uspjeli smo se vratiti, pokazali smo da smo mentalno jaki i to je najveći adut Fantoma. U finalu ovogodišnjeg Kupa šampiona, u prvom setu smo gubili od Bayera sedam razlike (11:4 i 13:6), ali smo se izvukli, dobili smo prvi set i poslije je sve bilo mnogo lakše. Psihički smo zaista mnogo jaki. Što se tiče ostalih ekipa u BiH, treba pohvaliti Sinove Bosne iz Lukavca, Zenicu, Brčko... Ima pet-šest ekipa koje mogu svakog dobiti - ističe Godinjak.

Nezaobilazna tema je i reprezentacija BiH. Ifet Mahmutović nedavno je na selektorskoj poziciji naslijedio Mirzu Hrustemovića, a odmah su došle i dvije titule.

- Dolaskom Ifeta Mahmutovića dobili smo novu energiju. Došlo je do promjene odnosa unutar tima, novi selektor je veliki znalac i odmah smo na dva takmičenja osvojili dvije titule (prvaci Evrope i Zlatna liga nacija) - kaže Godinjak.

BiH će u novembru biti domaćin Svjetskog prvenstva, a Zlatni ljiljani će jurišati na četvrtu titulu prvaka svijeta. Najveći rival bit će nam Iran, koji će, ruku na srce, biti prvi favorit SP-a.

- Lično bih smatrao velikim uspjehom kada bismo izborili finale. Iran je lider i veliki favorit, ali ima tu još reprezentacija koje mogu pomrsiti račune. Naravno, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pokušamo doći do titule. Lopta je okrugla, vidjet ćemo šta će biti. Vjerujem da ćemo odraditi paklene i kvalitetne pripreme, koje će imati glavu i rep, dat ćemo sve od sebe, pa ćemo vidjeti za šta će to biti dovoljno - zaključio je Godinjak.

Kako god završili na Svjetskom prvenstvu, naši Zlatni ljiljani već su pobjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.