open-navfaktor-logo
search
Kultna grupa
Ismet Arnautalić otkriva anegdote i neispričane priče o Indexima
Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivač kultne grupe Indexi, završio je pisanje knjige koja, između ostalog, govori o nastanku jedne od najranijih i najtrajnijih muzičkih grupa u bivšoj Jugoslaviji.
28.01.2020. u 07:51
get url
text

Arnautalić je zajedno sa Šefkom Akšamijom 1962. godine osnovao Indexe u kojima je svirao ritam gitaru, a 1971. s Goranom Bregovićem i grupu Jutro koja je preteča Bijelog dugmeta.

- Knjiga se zove "Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu" i ima 162 stranice. U njoj je 60 priča i više od 60 slika iz privatne arhive, od kojih neke do sada nikada nisu objavljivane. Pojedine priče prvi put su ispričane, neke teme sam proširio, a ima i dosta anegdota. Knjiga je pisana u opuštenom maniru. Nisam ja pravi pisac. Pisao sam kako se sjećam, od djetinjstva do kraja 1969. godine, kada sam otišao u vojsku i više se nisam vraćao u Indexe. Riječ je o digitalnom izdanju knjige, a nadam se da će pojedini sponzori prepoznati ovaj projekat i da će on dobiti i printano izdanje. Koristim magičnu riječ Indexi, kada to kažete otvaraju se mnoga vrata. Vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju – kaže za Faktor Ismet Nuno Arnautalić koji ističe da mu je dobar savjetnik bio reditelj Nedžad Begović koji je napisao i divan predgovor.

Arnautalić se nada da će se pored njegove knjige uskoro na tržištu naći i veliki projekat Muzičke produkcije BHRT-a.

- Na 12 CD-ova bit će sve pjesme Indexa. To je ogroman posao i siguran sam da će ovu muzičku antologiju Indexa svi htjeti imati u svojoj kući. Neko vrijeme često su orgnizirani koncerti "Indexi i prijatelji" i bio bih sretan da se ova priča nastavi. Lijepo bi bilo da scenarij za koncerte i pjesme mijenjaju, da ne bude u svakom gradu isto. I, naravno, da se uključi još više pjevača iz cijelog regiona. Razočaran sam što se pjesme Indexa ne emitiraju više na televizijama. Ipak su oni ostavili neizbrisiv trag u stvaranju popularne sarajevske muzičke scene – ističe na kraju Arnautalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.