open-navfaktor-logo
search
Kuća dobrih tonova
Ismar Porić: Proći će i ova korona, pa će se glas djece iz Srebrenice opet čuti širom regiona
Dječiji hor muzičke škole "Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice ove godine obilježava devet godina postojanja, a u aprilu su tradicionalnom povorkom kroz svoj grad trebali proslaviti rođendan.
07.05.2020. u 21:31
get url
text

No, pandemija koronavirusa poremetila je planove, a sve proljetne aktivnosti organizacije su odložene za bolje dane.

- Ove godine smo imali planiranu veliku turneju po regionu, koja je trebala početi 24. marta koncertom u Sarajevu. Nažalost, sve smo naše obaveze prolongirali za iduću godinu. Proći će i ova korona, pa će se glas djece iz Srebrenice opet čuti u mnogim gradovima u BiH i regionu. Do tada, najvažnije je čuvati svoje zdravlje, biti odgovoran i pružiti pomoć svima kojima je potrebna - kaže na početku razgovora za Faktor Ismar Porić, umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova".

Rad i edukacija djece koja djeluju u horu su prilagođeni novonastalim uvjetima i odvijaju se preko interneta, a ova uspješna organizacija je u proteklom periodu iskazala društvenu odgovornost kroz pomoć najugroženijim članovima zajednice. Naime, prema Porićevim riječima, transportirali su instrumente svojim učenicima koji žive u udaljenim dijelovima Srebrenice, kako bi im omogućili neometano vježbanje, te u saradnji sa UG "Sara" i "Srebrenica 99" organizirali su da se u njihovim prostorijama šiju zaštitne maske, koje su potom besplatno dijelili.


- U ovom novom online okruženju najvažnije je prvo razviti dobre kanale komunikacije, da budu frekventni, jasni i sažeti. Mi smo već krajem marta napravili plan i strategiju kako će naša organizacija djelovati tokom pandemije koronavirusa, te smo sve bitne informacije podijelili sa našim članovima i njihovim roditeljima. Posljednja dva mjeseca smo se fokusirali na stvaranje i implementaciju dobre, kreativne i inovativne online nastave s kvalitetnim sadržajem za naše učenike. Naši nastavnici su u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim učenicima. Daju im uputstva o pristupu i korištenju online alata i aplikacija za učenje, te sa njima dijele audio i videomaterijale potrebne za nastavu. Tražili smo najefikasniji pristup da zadovoljimo akademske i socijalno-emocionalne potrebe naših učenika, te lokalne zajednice. Redovno smo objavljivali sve naše aktivnosti na našim društvenim mrežama, te smo pokretali kampanje koje pozivaju na odgovornost i solidarnost u ovim vremenima - nastavlja Ismar te dodaje da se u ovim izmijenjenim uvjetima rada sve aktivnosti organizacije odvijaju po planu.

"Kuća dobrih tonova" je jedinstven projekat u čijem radu tokom jedne godine učestvuje preko 400 djece i mladih, a aktivnosti u "kući" su besplatne za sve korisnike. Tokom svog dosadašnjeg djelovanja organizacija je dobila veliki broj međunarodnih prestižnih nagrada i priznanja na polju umjetnosti, te interkulturalnih dostignuća.

- To je rezultat predanog i požrtvovanog rada cijelog tima i na taj način već godinama opravdavamo povjerenje naših partnera iz BiH i donatora iz Austrije i Liechtensteina. Mada, moram priznati da je svake godine sve teže i teže naći podršku na polju kulture, ali šta je tu je. Kako nama, tako je i drugima. Ključ našeg uspjeha je u stvaranju povjerenja sa našim učenicima i njihovim roditeljima. Ukoliko se stvori povjerenje i poštovanje na relaciji nastavnik-učenik-roditelj, te se na to doda tim koji je sastavljen od mladih i kreativnih ljudi, a sve uz podršku našeg mentora iz Beča, gospodina Geralda Wirtha, predsjednika Bečkih dječaka, za nas nema granica. Horska sekcija "Kuća dobrih tonova" je ukupno zabilježila 150 nastupa, kako u BiH, tako i u drugim evropskim zemljama, te smo radili zajedničke projekte sa organizacijama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i mnogih drugih zemalja. Rado se sjetim našeg zajedničkog koncerta sa našim kolegama iz El Sistema Hrvatska u velikoj Sali Vatroslav Lisinski iz 2018, kada smo zajedno uradili sjajan događaj - govori na kraju umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.