navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Ismail već 15 godina obilazi obalu i štiti ugrožene glavate kornjače

Tunali od maja do jula svaku večer, ponekad i više puta, obilazi obalu dugu 3,5 kilometara. Gnijezda kornjača koja primijeti na obali nastoji zaštititi od opasnosti koje vrebaju

Objavljeno: 12.08.2019. u 12:27
get url
text

Penzionisani prosvjetni radnik Ismail Tunali (74) koji živi u turskom Mersinu, već 15 godina u ljetnom periodu dolazi u Antaliju kako bi zaštitio ugrožene glavate kornjače (caretta caretta).

Tunali ima dvoje djece i četvero unučadi, a 1969. je raspoređen da bude nastavnik u školi u Kemeru. Tokom svog boravka u Kemeru, više puta je odlazio na obalu gdje je primijetio kornjače. Prije 20 godina je penzionisan i vratio se u rodni Mersin.

Nikako nije zaboravljao kornjače i njihov težak put i opasnosti koje vrebaju. Odlučio je pomoći u njihovoj zaštiti i već 15 godina sa suprugom u Antaliju dolazi u maju, gdje ostaje nekoliko mjeseci.

Sada je volonter u jednom od udruženja za zaštitu životne sredine, a sa suprugom boravi u bungalovu u blizini plaže.

Tunali od maja do jula svaku večer, ponekad i više puta, obilazi obalu dugu 3,5 kilometara. Gnijezda kornjača koja primijeti na obali nastoji zaštititi od opasnosti koje vrebaju. Tako tokom petomjesečne dežure upozorava i izletnike da ne uznemiravaju kornjače, naročito tokom izlijeganja mladih.

Od jula do kraja septembra svako jutro ustaje u ranim jutarnjim satima i pomaže mladuncima da dođu do mora. Kaže kako svjedoči tome da svake godine, u prosjeku, 5.000 mladih sigurno pređe do mora.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je dok je radio u prosvjeti, istraživao o ovim kornjačama i došao do podatka kako je riječ o životinjama kojima prijeti izumiranje, što ga je veoma potreslo.

Želio je nešto poduzeti i zaštititi ih. Dodao je kako se u posljednjih 15 godina lakše brinuti se o njima zahvaljujući svijesti ljudi i udruženja koja rade na zaštiti životinja.

Dodao je kako nastoji ne ostaviti kornjače same tokom njihovog teškog puta do vode.

-Evidentirali smo sva gnijezda. Dolazimo kada je vrijeme da se mladi izlegu. Pomažemo i mladima koji ne mogu da izađu iz gnijezda. Prebrojimo jaja i mlade, te podatke dadnemo nadležnim osobama - rekao je Tunali.

Dodoa je kako nastoje omogućiti sigurnu životnu sredinu za kornjače, a uzimajući u obzir poteškoće s kojima se suočavaju.  

-Budemo potreseni kada vidimo da su pojedini mladi uginuli prije nego što su došli do mora. Svako ljeto dolazim radi njih. Supruga mi savjetuje da se toliko ne zamaram - rekao je Tunali koji je dodao kako se voli brinuti o kornjačama i da će nastojati to raditi sve dok bude mogao.

Dodao je kako je neko ko se voli baviti sportom, šetati i boraviti u prirodi.

-Svaki dan za carette hodam po nekoliko sati. Pitaju me zar nije teško. Ja sam sretan. Lijep je osjećaj truditi se kako bi opstala vrsta kojoj prijeti nestanak. Ne radim to radi novca, već isključivo iz ljubavi - rekao je Tunali.