open-navfaktor-logo
search
Muftija Hasanović
Islamski enciklopedijski almanah je nezaobilazno štivo za poznavanje islama u Hrvatskoj
Ovo djelo nudi detaljan uvid u stoljeće nakon službenog priznanja islama, kazao je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović 
30.06.2019. u 12:32
get url
text

Otisnuto je nulto izdanje “Islamskog enciklopedijskog almanaha”, knjige koja po prvi put na jednom mjestu objedinjava sve osobe i pojmove značajne za historiju i savremenost islama na području Republike Hrvatske.

Urednik knjige, muftija Aziz ef. Hasanović ističe kako je riječ o jedinstvenom djelu koje će uvelike pomoći u razumijevanju i razvoju islama u Hrvatskoj.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović, urednik “Islamskog enciklopedijskog almanaha”, istakao je kako ovo djelo nudi detaljan uvid u stoljeće nakon službenog priznanja islama, s obzirom da su protekle 103 godine od historijske odluke donesene 27. aprila 1916. godine u Saboru Kraljevine Hrvatske i Slavonije da se islam izjednači u pravima s drugim religijama.

- Tim povodom htjeli smo da sažmemo doprinos muslimana Republici Hrvatskoj u svim segmentima – istakao je muftija Hasanović.

“Islamski enciklopedijski almanah” napisan je u saradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, sadrži više od 1.200 natuknica, među kojima je 500 imena, odnosno osoba koje su Hrvatskoj doprinijele na područjima kulture, znanosti, obrane, tehnologije, razvoja i politike, a posebno se izdvaja period Domovinskog rata u kojem je učestvovalo 25.000 muslimana, od kojih je njih 1.187 položilo živote za obranu domovine.

Na jednom mjestu, ističe muftija Hasanović, čitatelju je dostupno mnoštvo naučnoutemeljenih informacija važnih za razumijevanje i bivstvovanje muslimana u Hrvatskoj.

Tokom pet godina rada na knjizi sarađivala su 53 autora čiji je cilj bio ispuniti sve enciklopedijske standarde.

Hasanović dodaje kako će elektronsko izdanje almanaha omogućiti doradu građe, s obzirom da je za očekivati kako su neki važni pojmovi i osobe izostavljene zbog obimnosti građe, a koje će zasigurno biti uvrštene u drugo, dopunjeno izdanje koje se može očekivati u budućnosti, poručuje muftija te poziva sve one koji misle da mogu doprinijeti građom i idejama ovom projektu, da se aktivno uključe s prijedlozima.

Ova knjiga sadržava i više od 450 ilustracija, fotografija i slika koje upotpunjuju i vizualiziraju pisani sadržaj.

- Ovim almanahom zatvaramo prvih sto godina institucionalnog organiziranja Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i na taj način želimo udariti kamen temeljac za sve one koji budu dolazili, koji žele razgovarati i pisati o islamu. Kao urednik ovog djela, tvrdim da je ono nezaobilazno štivo za svakog tko u budućnosti želi govoriti o islamu i Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj - kaže muftija Hasanović.

Muslimani su do ove knjige, ističe muftija, bili razasuti po raznim enciklopedijama, tako da je riječ o jedinstvenom djelu u hrvatskoj historiji muslimanske zajednice.

- Tokom brojnih historijskih previranja na ovom prostoru, muslimanska zajednica uvijek je iznova morala osmišljavati svoj vlastiti put i opstanak - naglašava muftija Hasanović.

Muftija navodi primjer kako se u knjizi spominje prvi muftija Ismet Muftić koji je pogubljen 1945. godine od strane tadašnjeg režima, tako da se ni dan danas ne zna gdje je pokopan. 

- Mnogi trnoviti putevi su vidljivi u ovoj enciklopediji - poručuje muftija.

Građa je raspoređena abecednim redom, bez obzira je li riječ o osobama ili pojmovima, a uvršteni su i pojmovi koji su jedinstveni u cijelom muslimanskom području i ne prevode se, a važni su u društvu. Ponuđeni su prijevodi i objašnjenja pojmova koji nisu razumljivi u hrvatskom društvu, poput pojma “džihada”, za kojeg se često interesiraju novinar, ističe muftija, a tu su i pojmovi kao “namaz”, “abdest”, “ahmedija”...

Predstavljene su i institucije islama u Hrvatskoj tokom stogodišnje historije do današnjih dana, a posebno velik broj nastao ih je nakon osamostaljenja Hrvatske i početka demokratskih procesa. Posebno je prezentiran velik broj bošnjačkih, ali i drugih, manje brojnih nacionalnih asocijacija koje egzistiraju u Hrvatskoj.

Finansijski je izdavanju almanaha pomoglo Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Kuvajt,  Institut "Yunus Emre" iz Zagreba i Međunarodni znanstveni institut "Ibn Sina" iz Sarajeva.

Službena promocija “Islamskog enciklopedijskog almanaha” održat će se na jesen, nakon čega će se knjiga moći nabaviti u slobodnoj prodaji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.