- Visoki predstavnik nije pojasnio svoju izjavu. Bilo bi to potrebno i zbog visokog predstavnika i radi mira porodica i rodbine žrtava genocida. Pojašnjenjem izrečenoga on bi jasno iskazao stav međunarodne zajednice da stoji uz porodice žrtava genocida i Bosnu i Hercegovinu, te da građani ove zemlje nemaju razloga za zabrinutost - kazao je Čolić za Preporod.info.

Dodaje kako je Islamska zajednica zaprimila mnogo žalbi svojih članova i pripadnika koji su bili uznemireni izjavom visokog predstavnika na skupu u Budimpešti, kada je, kako su prenijeli mediji, o genocidu u Srebrenici govorio kao o događaju "u stilu genocida".

- U govoru uvijek može biti prostora da se nešto pogrešno interpretira ili da se ne prenese potpuna misao. Zato je bitno da se uvijek u takvim slučajevima traži pojašnjenje i pojasni namjera. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozdravlja očitovanje Ureda visokog predstavnika u ovom slučaju, iako je ono nedovoljno kako bi spriječilo strahove od nejasnih namjera kada je riječ o karakteru dešavanja u i oko Srebrenice tokom počinjenja zločina genocida, te o interesima Bosne i Hercegovine generalno - poručio je Čolić, prenosi Mina.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apelira na sve domaće i međunarodne zvaničnike da paze na rječnik koji koriste kada govore o genocidu u Srebrenici i drugim ratnim zločinima, kao i presudama domaćih i međunarodnih sudova, kako se ne bi ostavio prostor za manipulaciju negatorima genocida i onima koji relativiziraju ratne zločine i zločince.