- Rukovodstvo Islamske zajednice na odgovoran način pristupa svim kategorijama našeg društva i nastojimo naći odgovor na njihove potrebe. U ovom slučaju, riječ je o osobama kojima je Allah uskratio čulo vida, i nastojimo naći najkvalitetniji odgovor - naglasio je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Projekat "Elektronski Kur'an za slijepa i slabovidna lica" podržala je Humanitarna organizacija "Meberretu-l-mutemejjizin" iz Kuvajta.

- Sretni smo što smo osigurali sredstva za ovaj projekat, te što smo ga implementirali. Želim naglasiti da je osnovan i Fond, koji ima za cilj da pomogne slijepim i slabovidnim licima koja uče Kur'an na pamet. Danas smo, također, dio iz ovog Fonda dali onima koji su najvrijedniji - izjavio je Imad Al-Mutawa, predstavnik ove organizacije.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hafiz dr. Senaid Zajimović je zahvalio organizaciji Meberretu-l-mutemejjizin na podršci.

- Islamska zajednica je tu da bude na usluzi i to pokazuje na različite načine. U svojim nastojanjima Zajednica ima svoje prijatelje širom svijeta, tako i u Kuvajtu. Nadamo se da je ovo početak aktivnosti koja bi, na kraju, trebala da okupi što veći broj onih kojima je Kur'an na prvom mjestu - istaknuo je Zajimović. 

Kako su kazali predstavnici udruženja, Islamska zajednica je jedna od rijetkih koja vodi brigu o slijepima na ovaj način i koja im otvara mogućnosti za edukaciju.

- S obzirom na to da slijepe osobe imaju male mogućnosti za učenje Kur'ana, zaista smo sretni, jer smo godinama tragali za nekim načinom učenja Kur'ana -  poručila je Tima Halilović, iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

U programu su se određeni članovi udruženja, koji su ranije dobili Kur'ane, predstavili učenjem kur'anskih sura i ajeta. Na kraju, predstavnicima udruženja su podijeljeni elektronski Kur'ani.