open-navfaktor-logo
search
Kamion sa 100 paketa
Islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja Bihaćkog muftiluka
Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović sa saradnicima, posjetio je Muftijstvo bihaćko i susreo se sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem, obišao poplavjena područja u Bihaću i Bosanskoj Krupi, te posjetio Medžlis IZ Bihać i razgovarao sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem.
24.05.2023. u 12:01
get url
text

Danas je, također, kamion sa stotinu prehrambenih paketa i dezinfekcijskim sredstvima koja je namijenjena pogođenim u poplavama na području Muftijstva bihaćkog. Tu pomoć će distribuirati regionalni ured "Merhamet" Bihać i Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio Rijasetu Islamske zajednice i reisu-l-ulemi, Uredu za društvenu brigu i rukovodiocu Malanoviću i svima onima koji su zvali, raspitivali se o stanju poplava, kao i oni koji su pomogli.

- Zahvalan sam našem cijenjenom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, koji je odmah po saznanju da su se desile poplave, tražio od mene informaciju šta bi bilo najbolje da Islamska zajednica uradi za ljude koji prolaze kroz iskušenje poplava. Islamska zajednica je u ovom slučaju, a ne mogu da ne spomenem i odnos prema migrantskoj krizi, bila prva koja je pomogla organizacije koje brinu o migrantima i to je učinila i u ovim poplavama. Islamska zajednica ovim današnjim aktivnostima nastavlja kontinuiranu podršku našem narodu i zahvalni smo što Islamska zajednica, kroz Odjel za Ured za društvenu brigu i Ured za zekat, pokazuje svoju senzibilnost prema svim našim ljudima koji su na bilo koji način u stanju potrebe - izjavio je muftija Kudić.

Malanović je u ime Islamske zajednice iskazao suosjećanje i podršku narodu na području Muftijstva bihaćkog, koji su u samo šest mjeseci pretrpjeli dvije velike poplave, a prije toga i iskušenja sa migrantskom krizom. Predstavio je vidove pomoći koje Islamska zajednica pruža putem Ureda za društvenu brigu pogođenom stanovništvu.

Rijaset IZ u BiH izdvojio 50.000 KM

- Danas smo u Bihaću sa cijenjenim muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem zbog dostave pomoći našim ljudima koji su pogođeni poplavama. Bili bi sretniji da je povod drugačiji, ali kao vjernici smo svjesni Božije odredbe i razumijemo da sve ono što nas je zadesilo nije nas moglo zaobići. Odmah nakon razgovora uvaženog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića sa cijenjenim muftijom Kudićem i po dobivanju informacije da su brojna dobra naših džematlija stradala u poplavama, na inicijativu reisu-luleme, Rijaset IZ u BiH je izdvojio 50.000 KM interventnih sredstava, koje smo putem Merhameta i Crvenog križa distribuirali na područje koje je zahvaćeno poplavama.

Danas smo došli sa stotinu prehrambenih paketa i sa preko 500 kanistera sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Također smo proteklog petka u svim našim džematima Islamske zajednice organizirali sergiju za pomoć poplavljenim područjima. Sa cijenjenim muftijom smo razgovarali i o načinu distribucije sredstava od sergije, kako bi Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji će donijeti konačnu odluku, imao konkretne prijedloge sa terena. Prvenstveno će glavna intencija biti da ta sredstva dođu do onih kojima je ova pomoć zaista prijeko potrebna. Posvetit ćemo se i podršci našim poljoprivrednicima, s obzirom na to da su usjevi uslijed obilnih padavina stradali, a važno nam je da i njih podržimo kako bi što bezbolnije prevazišli ovo iskušenje - istakao je Ibrahim-ef. Malanović.

Veliku većinu svoje pomoći, Islamska zajednica realizira u saradnji sa humanitarnim organizacijama, Merhametom i Crvenim križom. Tako je bilo i ovaj put, gdje su interventna sredstva, kao i humanitarne pakete i sredstava za čišćenje i dezinfekciju distribuirani putem ovih organizacija.

Alen Prošić iz regionalnog ureda Merhameta Bihać i Husein Nuhić iz Crvenog križa Unsko-sanskog kantona su preuzeli ovu pomoć, zahvalili se Rijasetu islamske zajednice i Uredu za društvenu brigu, a posebno istakli zahvalnost na saradnji i susretljivosti koju imaju kod muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u svim projektima koje realizuju, te da je Islamska zajednica uvijek prva u podršci i pomoći i da mogu računati na Islamsku zajednicu kada god postoji potreba na terenu.

Prethodno je Ibrahim-ef. Malanović u pratnji voditelja Ureda za Zekat Vehid-ef. Arnauta i stručne saradnice u Uredu za društvenu brigu Amele Brdar posjetio Medžlis IZ Bihać i sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem i njegovim saradnicima razgovarali o implementaciji projekta podrške socijalno-ugroženim građanima Bihaća, gdje im se pružala direktna pomoć kroz humanitarne bonove i pakete, a na način da volonteri Medžlisa IZ Bihać posjete ugrožene porodice, te kroz razgovor sa njima uvide kakva vrsta podrške je potrebna i u skladu s tim izvrše nabavku i dostave na adresu tih porodica. Ova aktivnost se pokazala kao vrlo efikasna, te je glavni imam Ćehić zahvalio Rijasetu IZ u BiH i Uredu za društvenu brigu na ovoj podršci i stalnoj brizi o najugroženijim članovima društva.

Obilazak poplavljenih područja

Nakon prijema u Muftijstvu bihaćkom i razgovora o načinima podrške narodu koji je pretprio velike materijalne štete uslijed poplava koje su zahvatile Bihaćko muftijstvo, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović i njihovi saradnici su posjetili poplavljena naselja Pokoj u Bihaću i Krušnica u Bosanskoj Krupi, te porodicama koje su posjetili uručili humanitarne pakete i bonove za njihove potrebe, te se na licu mjesta uvjerili o razmjerama štete prouzrokovane poplavama u proteklih nekoliko dana.

FOTO: Mina

- Misija Islamske zajednice jeste da bude na usluzi svome narodu, pogotovo kada je taj narod zbog različitih kriza ranjiv i u iskušenju. Posjetili smo dva naselja u Bihaću i Bosanskoj Krupi i na licu mjesta se uvjerili koliko je velika šteta koja je prouzrokovana poplavama. Posebno mi je teško palo kada sam gledao u lica ljudi koje smo susreli, nevjerica i potištenost je evidentna kod njih. Uz neku simboličnu podršku koju smo im uručili, Islamska zajednica će se uključiti i dati svoj maksimalni doprinos. Očekujemo od svih državnih struktura da promtno reaguju, da iziđu na teren, da aktiviraju svoje rezerve i da građani ne budu taoci birokratskih procedura, već da te procedure budu u službi građana i pravednog odnosa - poručio je muftija Kudić.

Voda je u nekim mjestima dosegla i do pola metra u kućama, a u nekim mjestima i više. Uništen je namještaj, voda je ušla u zidove i uništila podove i parkete, primjetan je i neugodan miris koji se širi, što je veoma opasno i po zdravlje ljudi.

- Posebno držim važnim što smo došli na teren da se i lično uvjerimo u ono što smo vidjeli. Možda nam se čini da su štete male, kada gledamo putem snimaka i medija, ali kada dođete pred kuću, uđete u kuću i kada razgovarate sa ljudima, postanete potpuno svjesni šta sve treba uraditi. Iskreno se nadam da će država u punom kapacitetu preuzeti brigu o ovim ljudima, a organizacije poput Islamske zajednice i drugih sigurno neće zakazati u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima - istakao je Ibrahim-ef. Malanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.