- Ove godine smo uprkos teškoj situaciji u svijetu uzrokovanoj pandemijom korona virusa obezbijedili za jednu petinu sredstava više u odnosu na prošlu godinu - kazao je predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije Samir Mušija, podsjećajući da je ovo 17. godina zaredom kako dodjeljuju stipendije. 

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura, javlja MINA.

- Mi također dajemo stipendije i u našem Mešihatu u Novom Pazaru, u Sandžaku. Sve ovo je potvrda našeg zajedništva, našeg imana, zajedničke institucije koja se bori da i u ovim teškim trenucima kada je cijela zemaljska kugla u krizi, ne gubimo vjeru, snagu i nadu - poručio je Mušija.

On je posebno zahvalio svim džematima sa područja Holandije koji su dali doprinos ovoj akciji, kao i svim pojedincima koji su na bilo koji način pomogli da dodjela bude uspješno realizirana.

Šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Mensur ef. Pašalić istakao je ovom prilikom da možemo biti sretni što imamo odgovorne, plemenite i čestite Bošnjake u dijaspori koji ne žele ostaviti BiH zaboravljenom.

- Oni vode brigu o našem mladom naraštaju koji je trenutno u stanju potrebne brige tokom fakultetskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Sretan sam da surađujem sa njima već pet godina i da imamo tako plemenite naše Bošnjake u Njemačkoj kroz fond Gazi Husrev-beg, u Americi kroz fond Ljiljan, u Holandiji kroz fond Selamet, kao i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj koja tradicionalno više od 20 godina učestvuje u ovim projektima. Nevjerovatne su emocije ovih ljudi kada im se jave djeca koja su dobijala ove stipendije da im zahvale ili kada im saopšte da su završili fakultet i na taj način opravdali njihovo povjerenje - istakao je ef. Pašalić.