open-navfaktor-logo
search
Kolumna ambasadora Koca
Iskreni prijatelj u teškim vremenima - Turska: Garant demokratije i stabilnosti
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc napisao je članak u kojem se osvrće na 15. juli 2016. godine, odnosno pokušaj puča u Turskoj, saopćila je Ambasada Turske u BiH. 
15.07.2020. u 09:25
get url
text

Ambasadorovu kolumnu prenosimo u cijelosti:

Živimo u periodu kada iskra nastala u jednom kraju svijeta u sekundi utječe na suprotni kraj svijeta. Vidimo da se percepcija vremena koju smo naslijedili od naših starih preobrazila i dobila vrlo različite oblike. Svjedoci smo da je fenomen čiju smo percepciju rizika u našem kolektivnom sjećanju maltene izjednačili sa nulom, zarobio čitavo čovječanstvo u izolaciji u roku od nekoliko dana i natjerao nas da odbacimo brojne navike koje su za nas bile vrlo značajne.

U danima smo u kojima snažno doživljavamo negativne strane koje inače zanemarujemo dok se koristimo blagodatima globalizacije. Cijelo čovječanstvo je suočeno s velikom katastrofom za koju smo skloni misliti da će se dogoditi samo drugima. Zbog brzine širenja zaraze i jačinenjezinih posljedica, suočeni smo s jednom novom vrstom ispita. U pandemiji virusa Covid-19, još jednom nam postaje jasno koliko je važno zajedničko djelovanje u borbi protiv globalnih problema i kriza.

Među zemljama, baš kao i među ljudima, postoje akteri u koje su u teškim vremenima sve oči uprte. Da je takav akter, Turska je još jednom pokazala cijelom svijetu tokom ove pandemije. Dok se cijeli svijet užurbano osvrtao oko sebe a zdravstveni sistemi se urušavali jedan po jedan, naša je zemlja blagovremeno poduzela odgovarajuće mjere u zemlji, dok je istovremeno jurila u pomoć narodima širom svijeta.Pritom nije bila vođena nikakvim interesom, već joj je bio cilj doprinijeti rješenju zajedničkog problema čovječanstva. Turska je to učinila nadahnuta kodom kulture i civilizacije koje baštini, misleći na sve.

Sigurno je da će globalna pandemija kroz koju prolazimo pokrenuti nove ili osnažiti postojeće trendove. Ono što zemlje mogu učiniti u ovom procesu je potruditi se da se dobrobit i blagostanje građana dovedu do najvišeg nivoa a da se pritom ne nanese šteta globalnim vezama. U vrijema kada se čak i duboko ukorijenjena tradicionalna savezništva počinju dovoditi u pitanje, svaki bi akter trebao djelovati s razumijevanjem rizika koje nose globalni ispiti. Turska se ponaša u skladu s tim pristupom. Naša zemlja, koja još jednom pokazuje postignuća svoje snažne instituicionalne građe tokom ove potresne krize, i dalje će biti jedan od nepokolebljivih dijelova globalne saradnje i dijaloga.

Još jedan test koji zahtijeva zajedničku borbu svih aktera u svijetu je terorizam. U skladu sa svojim historijskim iskustvom, Turska ne samo da podržava globalnu borbu protiv terorizma u regionu i šire, već nastavlja biti jedan od najvećih jamaca sigurnosti i stabilnosti. U stvari, naša je zemlja preuzela veliku odgovornost i uspješno se bori protiv terorizma u mnogim, bliskim idalekim, dijelovima svijeta.

Prije četiri godine na današnji dan, 15. jula 2016. godine, turski narod je upisao u svoju historiju jednu od najsjajnijih pobjeda jer je na taj dan onemogućio gnusni pokušaj državnog udara, izveden u obliku terorističkog napada. Zahvaljujući svojoj jakoj demokratiji i institucionaliziranoj državnoj sistematici, Republika Turska je izašla iz ovog traumatičnog pokušaja udara ne samo neokrnjena, već i jača. Uz pomoć potisne sile jedinstva i integriteta turskog naroda, naša zemlja nastavlja napredovati sigurnim koracima ka budućnosti.

Turska se na svojoj teritoriji pažljivo i u zakonskim okvirima u velikoj mjeri obračunala sa terorističkom organizacijom FETÖ, mračnom silom koja stoji iza ovog gnusnog pokušaja udara. Činjenica da se uz podršku prijateljskih i bratskih zemalja diljem svijeta ova teroristička organizacija korak po korak neutralizira diljem svijeta je nešto što raduje u smislu globalne sigurnosti.

Nastavit ćemo našu borbu sve do dana kada će FETÖ biti uklonjen iz svih oblasti u kojima djeluje pod raznim maskama. U tom procesu, nastavit ćemo sve naše prijatelje i partnere, uključujuću Bosnu i Hercegovinu, upozoravati na FETÖ i pozivati na saradnju, što međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma kao globalne prijetnje i podrazumijeva. Nastavit ćemo plodnu saradnju sa bosanskohercegovačkim vlastima sa krajnjim ciljem prestanka postojanja ove organizacije u zemlji.

Naš narod je odlučan dasvoje demokratske tekovine prenese u budućnost. Projekcija ove odlučnosti može se vidjeti u djelovanju naše države. Naša zemlja, sa svojom snažnom tradicijom, nastavit će rasti i jačati dok korača prema budućnosti i biti garant mira i sigurnosti u svojoj regiji i svijetu pod svim uslovima i u svakom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.