VEZANI TEKST - Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke visokih predstavnika, od prvog do posljednjeg

Predsjednik privatnog udruženja HNS i HDZ-a BiH Dragan Čović s druge strane pak tvrdi "da je odlukom visokog predstavnika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine grubo narušen Dejton i da jedina odluka koju bi trebao donijeti visoki predstavnik Christian Schmidt jeste da poništi prethodne odluke svih visokih predstavnika jer su grubo narušile normalno funkcioniranje dejtonske Bosne i Hercegovine". 

- Zbog toga je potrebno ukazati na činjenicu da se posljednjom, a i ranijim odlukama visokog predstavnika nije narušio Dejtonski mirovni sporazum, već da je tim odlukama samo provođen Dejtonski mirovni sporazum i implementirana odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Izmjenama ustava entiteta, mada sa asimetričnim rješenjima, visoki predstavnik je samo implementirao Odluku Ustavnog suda BiH.

Poništavanjem svih dosadašnjih odluka, Schmidt bi praktično uveo aparthejd u entitetima, kantonima, pa i općinama u cijeloj Bosni i Hercegovini, i ukinuo odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine. Zbog toga Čović i predlaže takvu odluka koju bi trebao da donese visoki predstavnik – pojašnjava Išerić za Faktor.

O kakvoj stvarnoj i iskrenoj želji za konstitutivnošću i jednakim pravima za sve građane govori HNS, ističe dalje Išerić, govori i činjenica da je Hercegovačko-neretvanski kanton tek 2021. godine izmijenio svoj ustav kojim su Srbi postali konstitutivan narod u tom kantonu.

- Također treba podsjetiti da je u odluci o konstitutivnosti (U-5/98) navedeno da "označavanje konstitutivnih naroda u Preambuli Ustava BiH mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH". To znači da se ovaj natkrovljujući princip odnosi na entitete u kojem je bila, ubistvima i progonom, poremećena nacionalna struktura stanovništva, a ne na institucije Bosne i Hercegovine za koje je ustavom propisan sastav i način izbora njihovih članova – kaže Išerić.

VEZANI TEKST - Mahmutović: Čovićeva podrška Dodiku, poništavanje odluka je nemoguće, a i da jeste, bio bi to kraj mandata OHR-a

Tako Ustavni sud u tački 53. spomenute presude navodi: "Gledano u vezi sa članom I Ustava, tekst Ustava BiH stoga jasno razlikuje konstitutivne narode od nacionalnih manjina, sa namjerom afirmacije kontinuiteta Bosne i Hercegovine kao demokratske multinacionalne države, koju, inače, strane nisu osporile". 

- Ustavni sud također ističe (tačka 60) "In conclusio, ustavni princip kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda, koji proizilazi iz označavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda, zabranjuje bilo kakve posebne privilegije za jedan ili dva od tih naroda, svaku dominaciju u strukturama vlasti i svaku etničku homogenizaciju putem segregacije zasnovane na teritorijalnom razdvajanju".

Prema tome, sve dosadašnje odluke visokog predstavnika su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i Odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti. Također, treba podsjetiti, i stalno podsjećati, da je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" u potpunosti provedena jer je Centralna izborna komisija svojom, na odredbama Izbornog zakona zasnovanoj obavezi i ovlaštenju, utvrdila broj delegata koji se biraju iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – podsjeća Išerić.

Iz HNS-a, također, smatraju "kako je, u saradnji s nadležnim institucijama Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća".

- Zato je potrebno podsjetiti da Hrvatska nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i to se neće i ne smije dozvoliti. Hrvatska i Srbija imaju obavezu iz tih sporazuma da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ništa više od toga. Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazumi su imali za cilj da okončaju agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, članicu Ujedinjenih nacija, a nikako da uspostave bilo koju vrstu ovisnosti naše države od potpisnika tih sporazuma – zaključuje ovaj pravni ekspert.