open-navfaktor-logo
search
Obmanjivanje javnosti
Išerić: Čavarina odluka je nezakonita i nastavak blokade Ustavnog suda FBiH
Ustavni sud Federacije BiH u januaru mjesecu mogao bi se naći u problemu, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.
12.09.2022. u 20:54
get url
text

VEZANI TEKST - Čavara imenovao sudije Ustavnog suda FBiH, među njima i Čampara

Jedna sutkinja ide u penziju i ukoliko se ne popune upražnjena mjesta, Ustavni sud FBiH neće imati ni pet sudija, što je potrebno za minimalan kvorum. Bez kvoruma praktički Ustavni sud ne bi mogao donositi nikakve odluke.

- U skladu sa Ustavom na temelju prijedloga VSTV-a i uz obećanje o podršci od međunarodnih predstavnika, prvenstveno visokog predstavnika Christian Schmidta ja sam imenovao, u skladu sa Ustavom FBiH, sudije Ustavnog suda FBiH i dostavio potpredsjednicima za saglasnost. Kada oni daju saglasnost, onda predlažem u Dom naroda na potvrdu i samim tim bi procedura bila završena jer datom potvrdom u Domu naroda sudije bi mogle početi raditi - rekao je Čavara.

Doktor pravnih nauka i kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH Enver Išerić smatra da je odluka Predsjednika FBiH Marinka Čavare kojom je predložio listu sudija nezakonita. On ističe da ova odluka nije u skladu sa Ustavom FBiH, a u suprotnosti je i sa Mišljenjem Ustavnog suda FBiH koje se odnosi na imenovanje sudija.

VEZANI TEKST - Dunović: Čavara se ponaša kao predsjednik svemira, ignorirao je imena sudija koje smo Mahmutbegović i ja dostavili

Također, naglašava Išerić, Čavara je upozoren da mu je odluka neustavna, te da potpuno izokreće priču i pokušava sada odgovornost prebaciti na potpredsjednike FBiH Meliku Mahmutbegović i Milana Dunovića.

- Sve ovo je uradio kako bi i dalje, bez obzira na traženje visokog predstavnika, blokirao imenovanje, a time i rad Ustavnog suda FBiH. Kao što se može vidjeti iz odluke koju je donio predsjednik FBiH, odluka je donesena, potpisana i ovjerena. Iz toga se može zaključiti da potpredsjednici Federacije BiH daju naknadnu saglasnost na odluku predsjednika. Međutim u Ustavu FBiH piše da "sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata u Domu naroda koji su prisutni i glasaju". Saglasnost potpredsjednika je propisana Ustavom i ona podrazumijeva usaglašavanje sa potpredsjednicima, što Čavara nije uradio - kaže Išerić za Faktor.

Išerić upozorava i na još jedno kršenje Ustava FBiH. Naime, Ustavni sud u svom sastavu ima već jednog sudiju iz reda ostalih, a Čavara je imenovao još jednog.  

- Predsjednik je imenovao jednog sudiju iz reda ostalih. U Ustavu FBiH je definirano da se "Ustavni sud sastoji od devet sudija od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih", Pošto Ustavni sud u svom sastavu ima već jednog sudiju iz reda ostalih, onda imanovanje još jednog sudije iz reda ostalih nije u skladu sa Ustavom. Ustavom Federacije nije propisano "najmanje jedan iz reda ostalih", kako je to propisano za konstitutivne narode, već je propisano "jedan iz reda ostalih" – pojašnjava naš sagovornik.  

Također, ističe Išerić, osim što je prekršio Ustav, Čavara je potpuno ignorisao i Mišljenje Ustavnog suda Federacije od 19. januara 2021. godine.

- VSTV je pod predsjedavanjem Milana Tegeltije propustio utvrditi prijedloge za sudiju Ustavnog suda FBiH, kako je propisano članom 17. Zakona o VSTV-u, već su predsjedniku Federacije dostavili imena svih kandidata koji su se prijavili za poziciju sudije Ustavnog suda sa kojima je VSTV obavio intervju. U Zakonu o VSTV-u nije propisano da VSTV dostavlja listu kandidata, već prijedloge kandidata za sudije Ustavnog suda - pojašnjava Išerić.

Čavara je 24. augusta imenovao sudije, a to su: Ajša Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Miličevića iz reda hrvatskog naroda, Branimira Oraščanina iz reda srpskog naroda, te Dubravka Čamparu, državnog tužioca, iz reda ostalih.

VEZANI TEKST - Mahmutbegović: Čavara ovim što je uradio nastavlja sa blokadom imenovanja sudija

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović reagirao je odmah nakon što je Čavara javnosti saopćio svoju odluku, ističući kako je on ignorisao imena sudija koja su mu dostavili on i Mahmutbegović. 

- Od tri imena koja smo potpredsjednica i ja dostavili 2021. godine, kolega Čavara dva imena nije ispoštovao, a nije dao ni obrazloženje, već se poziva na Ustav kao on imenuje. Ako on imenuje, zašto na imenovanje čekamo tri godine? Imena kandidata koje je Čavara iznio ne mogu postati sudije Ustavnog suda dok to ne potpišu potpredsjednici Federacije i dok Dom naroda ne potvrdi imenovanje – rekao je Dunović te dodao da Čavara odugovlači ovaj proces kako Dom naroda ne bi imao vremena potvrditi imenovanje.

Oglasila se i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović upozoravajući da ako je Čavara zaista imao dobre namjere, onda je trebao poštovati procedure. 

- Čini mi se da Čavara i dalje nastavlja na ovaj način blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. Ukoliko je postojala dobra namjera gospodina Čavare, onda je bilo potrebno da u skladu sa Ustavom FBiH poštuje procedure kod predlaganja sudija Ustavnog suda, na način da traži saglasnost oba potpredsjednika za imenovanje ili prijedlog odluke o imenovanju koji treba da dobije potvrdu u Domu naroda – rekla je Mahmutbegović te dodala da je sa Čavarinim prijedlogom imena napravljen disbalans nacionalne strukture u Ustavnom sudu na štetu Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.