Kandidat za načelnika Irfan Čengić istakao je da je njegov primarni cilj normalizovati stanje u općini i pokrenuti razvojne projekte. Naglasio je da načelnik to ne može sam učiniti te da je zbog toga zahvalan što ima podršku većine vijećnika, što predstavlja osnovu za realizaciju programa.

- Program ćemo realizovati u tri faze: interventne mjere koje ćemo realizovati u prvih 100 dana, projekti koje možemo započeti i realizovati u prvoj godini mandata te mandatne politike koje će biti završene u roku pet godina. Sve navedene faze će biti transparentne i javnost će o njima biti detaljno informisana, jer je to politika za 21. stoljeće - rekao je Čengić.

Novi projekti, novi odnos prema ljudima i novo vrijeme bez korupcije uz transparentnost su tri cjeline programa koje će do detalja biti razrađene u "Strategiji razvoja Općine Sari Grad Sarajevo", koja će biti usvojena u prvih 100 dana mandata, zajedno sa strateškim ciljevima, prioritetima i konkretnim mjerama, naglasio je Čengić.

Programska konvencija je stranački organ, dok će se detalji programa pojedinačno predstavljati u izbornoj kampanji koja počinje 14. oktobra.

Na večerašnjoj Konvenciji su prisustvovali, pored koalicije stranaka trojke (SDP, NiP i NS) i Demokratska fronta, SBB i Savez za Stari te vijećnici OV Stari Grad.

Predsjednik sarajevskog SDP-a Adnan Šteta istakao je da uz predsjednika Nikšića osoba koja ga je potakla da se uključi u politiku je bio upravo zastupnik Čengić te da vjeruje da će uz odličnu saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo realizovati svoja obećanja.