open-navfaktor-logo
search
176 poginulih
Iranski generalštab potvrdio: Ukrajinski avion oboren je "greškom"
Avion Ukrainian Airlinesa poletio je s aerodroma Imam Khomeini u ovim vrlo osjetljivim i kriznim uvjetima. Avion se tokom promjene smjera približio osjetljivom vojnom centru Revolucionarne garde, a njegova visina i stav izgledali su neprijateljski. Avion je, u ovim uslovima, posljedicama ljudske pogreške i nenamjerno ciljan, piše u saopćenju Generalštaba
11.01.2020. u 10:09
get url
text

Iranski Generalštab potvrdio je kako je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren greškom dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu tačku".

U saopćenju iz Generalštaba Irana navedeno je kako je posljedicama "ljudske greške" sistemom protuzračne odbrane oboren putnički avion, za koji je ranije saopćeno da je pao zbog kvara na letjelici.

U saopćenju se navodi kako su, nakon iranskih napada na američke baze, zbog odmazde za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija, pojačani letovi američkih borbenih aviona oko Irana, zbog čega je i sistem protivzračne odbrane bio u stanju pripravnosti, te, kako je navedeno, osjetljiva situacija. 

- Avion Ukrainian Airlinesa poletio je s aerodroma Imam Khomeini u ovim vrlo osjetljivim i kriznim uvjetima. Avion se tokom promjene smjera približio osjetljivom vojnom centru Revolucionarne garde, a njegova visina i položaj izgledali su neprijateljski. Avion je, u ovim uslovima, posljedicama ljudske pogreške i nenamjerno ciljan - piše u saopćenju.

Iz Generalštaba su uputili poruke saučešća pordicama poginulih te je poručeno:

- Garantujemo da se ovakve ljudske pogreške neće ponoviti. Sve pravne mjere protiv odgovornih bit će poduzete.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.