Subota, 31.10.2020.

Kvalifikacije za SP

Iran: Žene poslije 40 godina na fudbalskoj utakmici

FOTO: AA

Više od 3.500 navijačica pratilo je utakmicu u Teheranu na stadionu "Azadi" koji ima kapacitet od 78.000 mjesta

U četvrtak su Iranke poslije nekoliko decenija, tačnije 40 godina, prvi put na stadionu u Teheranu prisustvovale utakmici muških fudbalskih reprezentacija.

Iran je igrao protiv Kambodže u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a na kraju je slavio s čak 14:0. Ipak, utakmicu su obilježile žene kojima je ulazak na stadion na utakmice muških ekipa bio zabranjen od davne 1979. godine. Do ukidanja zabrane došlo je nedavno nakon što se navijačaca, koju je policija uhapsila kada je pokušala da uđe na stadion, zapalila na javnom mjestu. 

Prošlog mjeseca Sahar Khodayari je umrla sedam dana nakon što se zapalila, dok je čekala suđenje zbog pokušaja da prisustvuje fudbalskoj utakmici prerušena u muškarca. Svjetska fudbalska federacije (FIFA) nedavno, nakon smrti Khodayari, je objavila da su iranske vlasti "osigurale" da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju utakmica.

Više od 3.500 navijačica pratilo je utakmicu u Teheranu na stadionu "Azadi" koji ima kapacitet od 78.000 mjesta. Karte su rasprodate na blagajnama za samo nekoliko minuta. Na fotografijama sa stadiona mogu se vidjeti navijačice kako mašu iranskim zastavama i šalovima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh