open-navfaktor-logo
search
Napetost i dalje raste
Iran uputio upozorenje Washingtonu protiv novog kršenja granica
Iran je saopćio da je američki bespilotni avion bio u njegovom zračnom prostoru, što Washington negira. Trump je naredio osvetničke zračne udare, ali ih je opozvao u posljednji minut, navodeći kasnije kako je procijenjeno da bi u njima poginuo veliki broj ljudi
27.06.2019. u 10:02
get url
text

 Iran je upozorio Sjedinjene Države protiv kršenja njegovih granica, dok je predsjednik parlamenta Ali Larijani zaprijetio oštrijom akcijom, javila je u četvrtak novinska agencija Tasnim, sedmicu dana nakon što je Iran oborio američki dron povećavajući napetosti između dviju zemalja.

- Obaranje njihovog drona dobar je primjer za njih da izbjegavaju svaku agresiju preko naših granica - navela je poluzvanična novinska agencija Larijanijevu izjavu.

- Iranska reakcija bit će snažnija ukoliko oni ponove grešku i prekrše naše granice - kazao je.

Iran je saopćio da je američki bespilotni avion bio u njegovom zračnom prostoru, što Washington negira. Trump je naredio osvetničke zračne udare, ali ih je opozvao u posljednji minut, navodeći kasnije kako je procijenjeno da bi u njima poginuo veliki broj ljudi.

Retorika između dviju strana postala je usijana, dok je Trump zaprijetio "uništenjem" Irana. U srijedu je Trump izjavio da bi rat s Iranom bio kratak, ali je ponovio svoju želju za izbjegavanjem vojne konfrontacije, istovremeno optužujući čelnike u Teheranu.

Oko 116 iranskih grupa za ljudska prava širom svijeta upozorilo je na "razorne" posljedice vojnog sukoba između dva ljuta neprijatelja, saopćio je Centar za ljudska prava u Iranu (CHRI), sa sjedištem u New Yorku.

- Također strahujemo da bi vojna akcija protiv Irana bila katastrofalna za milione običnih ljudi i mogla bi dovesti do nasilnih građanskih sektaških sukoba u susjednim zermljma - navodi se u saopćenju koje su potpisali aktivisti, pravnici i novinari, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.