Nuklearni program

Iran učetverostručio obogaćivanje urana

Objavljeno: 20.05.2019. u 19:49

Ne zna se za koliko je iranska zaliha urana prešla ranije uspostavljenu granicu od 300 kilograma

Iran je četverostruko povećao obogaćivanje urana, otkrio je u ponedjeljak dužnosnik iz nuklearnog postrojenja Natanz, a prenijela iranska novinska agencija Tasnim, sedmicu nakon što je Teheran i službeno prestao poštivati dio obaveza nuklearnog sporazuma. 

Teheranu se po tom dogovoru dopuštala proizvodnja slabo obogaćenog urana, s ograničenjem od 300 kilograma i dopuštalo da višak šalje izvan države zbog skladištenja ili prodaje.

Teheran je ove sedmice objavio da ograničenje više ne vrijedi jer je odustao od nekih obaveza kao odgovor na jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz tog dogovora. 

Ne zna se za koliko je iranska zaliha urana prešla granicu od 300 kilograma.

Po sporazumu se toj bliskoistočnoj državi dopuštalo obogaćivanje do nivoa od 3,67 posto, daleko ispod 90 posto potrebnih za proizvodnju nuklarnog oružja.

Iran je i prije dogovora sa svjetskim silama dostigao nivo od samo 20 posto. 

Američko-iranske veze su na najnižem nivou otkako se predsjednik SAD-a Donald Trump prije godinu odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. godine o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkako je u novembru 2018. godine ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu.

Izvor:   Al Jazeera Balkans

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije