open-navfaktor-logo
search
Zbog požara u Basri
Iran pozvao na razgovor iračkog ambasadora
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Kasimi naveo da su od ambasadora tražili da prenese prigovore Irana te da osobe koje su povezane sa incidentom budu što prije privedene
08.09.2018. u 12:55
get url
text

Iranske vlasti pozvale su na razgovor iračkog ambasadora u Teheranu Rajiha Sabira Ubud el-Musevija, povodom podmetanja požara u Generalnom konzulatu Irana tokom nemira u iračkom gradu Basri, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Behram Kasimi je u saopćenju naveo kako je ambasador upozoren.

Ističući da su iračke snage sigurnosti bile nemarne u zaštiti zgrade Generalnog konzulata Irana u Basri, Kasimi je rekao kako su iznenađeni opuštenim odnosom iračkih vlasti koje ne realizuju preuzete obaveze prema diplomatskim misijama.

Kasimi je naveo da su od ambasadora tražili da prenese prigovore Irana te da osobe koje su povezane s incidentom budu što prije privedeni.

Tokom protesta u Basri, koji su počeli zbog loše javne uprave, nezaposlenosti i korupcije, jučer je grupa demonstranata upala u Generalni konzulat Irana te zapalila zgradu.

Iran je nakon paljenja Generalnog konzulata zatvorio prijelaz Shalamcheh na granici s Irakom, zbog protesta koji traju u južnom iračkom gradu Basri, a iz sigurnosnih razloga jučer je zatvorena i luka Umm Kasr.

Oko 80 posto iračkih naftnih rezervi nalazi se u gradu Basri, a u ovom gradu se nalaze četiri luke Al-Makil, Huz ez-Zubeir, Abu Falus i Umm Kasr.

Stanovnici Basre su 8. jula ove godine započeli proteste zbog velike nezaposlenosti i loših usluga u javnim preduzećima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.