Subota, 17.04.2021.

Iran pozvao međunarodnu zajednicu da se odupre tiraniji SAD-a

Iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima Majid Takht Ravanchi izjavio je kako povlačanje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma predstavlja evidentno kršenje rezolucija i odluka Vijeća sigurnosti UN-a

Iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima Majid Takht Ravanchi izjavio je da se nuklearni sporazum, kao multilateralni sporazum, ne može samo jednostrano provoditi.

- Iran više ne može podnijeti sav teret kako bi sačuvao postojeći nuklearni sporazum, a ne bi ni trebao - rekao je Ravanchi u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o nuklearnom sporazumu.

Istakao je kako povlačanje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma predstavlja evidentno kršenje rezolucija i odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

- Iran je i dalje krajnje odlučan da zaštiti svoje interese od američkog ekonomskog terora i svih njegovih misterioznih intriga i planova - kazao je Ravanchi.

Dodao je kako se cijela međunarodna zajednica mora oduprijeti tiraniji i haosu koji provodi SAD.

- Sve dok budu nastavljene sankcije, od nikoga se ne može očekivati da vjeruje u istinski dijalog - rekao je Ravanchi.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u, ambasador Jonathan Cohen, istakao je da je Iran posljednjih dana izazvao pravu regionalnu nestabilnost.

- Iran prijeti međunarodnom brodarstvu i zračnom prostoru, nastavlja nasilje u Jemenu i pomaže širenje terorističkih grupa na Bliskom istoku - kazao je Cohen, optužujući Teheran da krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da su SAD ipak otvorene za dijalog s Iranom kako bi pregovarali o sporazumu koji će bolje služiti međunarodnom miru i sigurnosti.

- Međutim, u isto vrijeme, ne možemo mirno sjediti dok Iran izvodi napade na naše partnere u regionu i na brodove u Zalivu, a ni Vijeće sigurnosti UN-a ne bi trebalo sve ovo mirno posmatrati - rekao je Ravanchi.

Ambasador Ruske Federacije pri UN-u Vassily Nebenzia istakao je da Rusija pruža podršku Iranu i nuklearnom sporazumu s tom zemljom, apelujući na izbjegavanje opasnih izjava i provokativnih akcija koje bi negativno utjecale na regionalnu stabilnost.

- Napetosti u Zalivu mogle bi dosegnuti nepovratnu tačku - kazao je Nebenzia.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao "nesrazmjernim" odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice prošle sedmice.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu. SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dvije sedmice iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog "prijetnji" iz Irana.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh