open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Iran oborio američki špijunski dron
Nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma potpisanog "velikom mukom" 2015, on je praktično prestao da važi
20.06.2019. u 07:59
get url
text

Iranska revolucionarna garda saopćila je danas da je oborila "američku špijunsku bespilotnu letjelicu" koja je prekršila zračni prostor Irana.

Kako je javila iranska Pres TV, iranske zrakoplovne snage oborile su dron u provinciji Hormozgan, na jugu zemlje. U pitanju je bespilotna letjelica, navodi iranska džavna televizija koja emituje program na engleskom jeziku.

Tenzije između SAD-a i Irana iz dana u dan rastu, a počele su odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz tzv. iranskog nuklearnog sporazuma, koji zvaničnom Teheranu stavlja ograničenja na proizvodnju uranija.

Nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma potpisanog "velikom mukom" 2015, on je praktično prestao da važi, a Iran je više puta apelovao na ostatak međunarodne zajednice da podrže taj sporazum.

Iranu su nametnute dodatne sankcije od SAD-a, a sukob te dvije zemlje iz dana u dan eskalira. SAD je, nakon dva napada na tankere koji su prevozili naftu u vodama UAE, optužio Iran i na Bliski Istok poslao dodatnih 1.000 američkih vojnika, javljaju agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.