open-navfaktor-logo
search
Rastu tenzije
Iran: Na mnogim univerzitetima protesti zbog smrti Mahse Amini
U Iranu i danas traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, javlja Anadolu Agency (AA).
22.10.2022. u 19:52
get url
text

Protesti su danas održani uglavnom na univerzitetima, a podršku su pružili studenti Univerziteta Kermanshah Razi, Univerziteta Beheshti u Teheranu i Univerziteta za nauku i kulturu u Teheranu.

Studenti Stomatološkog fakulteta pri Univerzitetu medicinskih nauka u Meshedu održali su protest sjedenja, a demonstracije su održane i u gradovima Tabriz, Teheran, Širaz, Mazenderan, Zahidan i Ahwaz.

Podršku su im pružili i trgovci u mnogim gradovima širom Irana koji su u znak protesta zatvorili radnje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u ranijem izvještaju navela je da je Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Iranska agencija aktivista za ljudska prava (HRANA) objavila je da su ukupno 244 osobe smrtno stradale između 17. septembra i 14. oktobra, uključujući 32 djece i 26 pripadnika snaga sigurnosti.

Pojedine žene hodaju otkrivene po ulicama u raznim iranskim gradovima kako bi se suprotstavile obaveznom nošenju marame.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.