open-navfaktor-logo
search
Demantiji Zapadu
Iran: Dali smo Rusiji ograničeni broj dronova mjesecima prije rata u Ukrajini
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da su nekoliko mjeseci prije početka rata u Ukrajini u Rusiju poslali ograničen broj bespilotnih letjelica (UAV), ali da nisu tačni navodi da su ovoj zemlji isporučili rakete.
05.11.2022. u 11:16
get url
text
Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian

- Tvrdnje nekih zapadnih zemalja o projektilima potpuno su pogrešne, ali neka pitanja u vezi s bespilotnim letjelicama su tačna. Ograničen broj bespilotnih letjelica je isporučen Rusiji mjesecima prije rata u Ukrajini - rekao je Abdollahian.

Šef iranske diplomatije je izjavio da su spremni istražiti navode da su ove bespilotne letjelice korištene u ratu u Ukrajini. 

- Naravno, ako nam se dokaže da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine, nećemo biti ravnodušan prema ovom pitanju - kazao je Abdollahian. 

Abdollahian je rekao da su se na sastanku s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom dogovorili da im se predoče dokazi.

Dodao je kako je planiran sastanak na kojem će učestvovati stručnjaci dviju zemalja na ovu temu te da je Ukrajina u posljednji trenutak odustala od sudjelovanja na sastanku zbog pritiska SAD-a i Njemačke.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u izjavi u Bijeloj kući 11. jula da ima obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini te pružiti obuku ruskih vojnika za bespilotne letjelice.

Kijevska administracija objavila je da je ruski napad na glavni grad Kijev 17. oktobra izveden bespilotnim letjelicama kamikaze tipa Shahid-136 koje je Rusiji poklonio Iran te najavila da se sprema potpuno prekinuti diplomatske odnose s Iranom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potom je odbacio navode da su iranske bespilotne letjelice korištene u Ukrajini.

Američki list "Washington Post" je u svojim vijestima temeljenim na američkim i zapadnim sigurnosnim dužnosnicima napisao da je Iran pristao poslati projektile Rusiji kao i oružane bespilotne letjelice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.