open-navfaktor-logo
search
Sud u Bagdadu
Irak izdao nalog za hapšenje Trumpa zbog ubistva Soleimanija i al-Muhandisa
Nalog za hapšenje odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izdat je u četvrtak a u vezi s ubistvom iranskog generala i vođe iračke milicije prošle godine, saopćilo je iračko pravosuđe.
07.01.2021. u 13:55
get url
text

Nalog je izdao sudija pri bagdadskom istražnom sudu čiji je zadatak bio istražiti napad bespilotne letjelice u kojem su ubijeni general Qassim Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, saopćio je sud. Ubijeni su ispred aerodroma glavnog grada Iraka prošlog januara.

Al-Muhandis je bio zamjenik vođe Snaga narodne mobilizacije, krovne grupe sastavljene od militanata i paravojnih formacija, uključujući grupe koje podržava Iran, osnovane za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

Soleimani je bio na čelu elitne iranske jedinice Quds u sklopu Revolucionarne garde.

Nalog za hapšenje odnosi se na optužbu za ubistvo s predumišljajem, za koje je predviđena smrtna kazna ako se osoba proglasi krivom. Malo je vjerovatno da će ga izvršiti, ali je simboličan pred kraj Trumpovog mandata, navodi AP.

Odluka o izdavanju naloga "donesena je nakon što je sudija zabilježio izjave podnosilaca zahtjeva iz porodice Abu Mahdija al-Muhandisa", navodi se u saopćenju Vrhovnog sudskog vijeća. Istraga o ubistvima je u toku.

Ubistva su izazvala diplomatsku krizu i zategnule američko-iračke veze, izazvavši bijes šiitskih političkih zastupnika koji su donijeli neobvezujuću rezoluciju da izvrše pritisak na vladu kako bi protjerali strane trupe iz zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.