VEZANI TEKST - Izetbegović pisao SDA-u USK: Prije konačne odluke pokušajte još jednom razgovarati s NES-om

Sjednica je zakazana nakon dogovora da novu većinu na nivou Unsko-sanskog kantona čine SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dosadašnje većine koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Ovaj dogovor nije, bar kada je u pitanju SDA, dobio saglasnost centrale stranke. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je uputio pismo članovima Izvršnog odbora KO SDA USK u kojem, između ostalog, navodi da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine. 

Prema dogovoru stranaka nove većine, Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK, te će se ova tačka danas naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Mehmed Ćenanović kao ministar poljoprivrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.