"Smiješne" operacije

Ipak ne želi ubiti 10 miliona ljudi: Trump tvrdi da bi 18-godišnji rat okončao za sedam dana

Objavljeno: 22.07.2019. u 22:29

SAD ima oko 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu, a Trump pokušava smanjiti njihovo prisustvo dok traju mirovni pregovori s talibanima

FOTO: Anadolija

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da bi se 18-godišnji rat u Afganistanu mogao okončati za samo nekoliko dana, ali, kako je dodao, u tom slučaju ta zemlja bi bila "izbrisana s lica zemlje", javlja Anadolu Agency (AA).

- Mogao bih dobiti taj rat za samo sedmicu dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi - kazao je Trump u Ovalnom uredu gdje je primio premijera Pakistana Imrana Khana.

"Rat bi bio gotov za 10 dana. Ali ne želim da idem tim putem te zbog toga sarađujemo s Pakistanom i drugima kako bi riješili to pitanje. Ne želimo ni ulogu policajaca koju sada imamo", dodao je.

Trump je u više navrata kritikovao kampanju SAD-a u Afganistanu, što je ponovio i u ponedjeljak, nazivajući operacije u toj zemlji koje su trajale gotovo dvije decenije "smiješnima".

SAD ima oko 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu, a Trump pokušava smanjiti njihovo prisustvo dok traju mirovni pregovori s talibanima.

Premijer Khan je kazao da su u ovom momentu "najbliže mirovnom sporazumu" u ratom razorenoj zemlji, ali je naglasio da ne postoji vojno rješenje za sukob.

- Nadamo se da ćemo u narednim danima moći pozvati talibane da razgovaraju s afganistanskom vladom i da dođu do političkog rješenja - rekao je Khan.

Uprkos ubrzanom mirovnom procesu, došlo je do naglog porasta civilnih žrtava širom Afganistana. Prema posljednjim podacima do kojih je došao AA, u razornom talasu nasilja poginulo je najmanje 100 civila samo u prvih 10 dana u julu.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije