open-navfaktor-logo
search
Sindikat GIKIL-a
Ipak je ovdje država vlasnik, a data je sva sloboda Indijcu Mittalu
Da je barem ovaj pritisak na upravu bio prije desetak godina, kažu u Sindikatu 
04.09.2018. u 15:47
get url
text
Radnici GIKIL-a tokom jednog od protesta u TUzli

Radnici lukavačkog GIKIL-a podržavaju pritiske na upravu ove kompanije, kada je u pitanju sigurnost na radu i zaštita okoliša. Predstavnici Sindikata radnika GIKIL-a, nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH, ne misle da će doći do zatvaranja kompanije koja zapošljava oko 1.000 ljudi.

Rješenje o prestanku rada GIKIL-u je izdato 22. augusta, jer ne ispunjavaju uslove za izdavanje okolišne dozvole. Uprava ima rok od mjesec dana da popravi nepravilnosti, ali uz žalbu na rješenje, mogu dobiti dodatni mjesec dana manevarskog prostora.

- Moj utisak je da stvari idu u pravom smjeru. Mi podržavamo pritisak na Upravu da se ulaže. Nerealno je pričati o 100 miliona koje je trebalo uložiti za ovih 14 godina, ali mnoge stvari se mogu popraviti. GIKIL će raditi sigurno, pod kakvim uslovima, vidjet ćemo. Da li s nekom periodičnom dozvolom ili uz određene uslove i kontrole... Ova kompanija još uvijek treba državi - kaže Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a koji je bio prisutan na jučerašnjem sastanku.

On dodaje da se od Uprave traži profesionalizam i odgovornost te da inspekcije samo rade svoj posao.

- Da je barem ovaj pritisak bio prije desetak godina. Ne bi ni državna imovina izgubila svoju vrijednost i bila bi bolja ekološka situacija. Ipak je ovdje država vlasnik, a data je sva sloboda Indijcu Mittalu - ističe Imamović.

GIKIL je 2012. godine dobio okolišnu dozvolu na osnovu akcionog plana djelovanja. Federalno ministarstvo okoliša je donijelo okolišnu dozvolu, a GIKIL je preuzeo obavezu da uloži u održavanje za pet godina 111 miliona maraka.

- Nakon ulaska Federalne inspekcije u GIKIL, Uprava je dobila 14 dana da napravi program mjera i to još uvijek nisu uradili. Istina, predložili su da program ulaganja bude 5,95 miliona. Od ulaska u GIKIL ukupno su uložili 900 hiljada maraka, a trebali su 111 miliona - rekao je danas ministar finansija TK Miralem Nuhanović o GIKIL-u.

Naglasio je i da je 5,95 miliona premalo, posebno jer ne postoji nikakav hitni program mjera, a upitno je i kako izvući toliki novac iz firme za kratko vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.