open-navfaktor-logo
search
Žestoka reakcija
IO NSUSK: Poništiti sramnu odluku o meču sa Rusima, ako pojedinci u FSBiH imaju morala podnijet će ostavke
Nogometni savez Unsko-sanskog kantona (FSUSK) održao je sinoć sjednicu Izvršnog odbora na kojoj traži da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u naredna 72 sata poništi odluku o odigravanju prijateljskog meča protiv Rusije.
22.09.2022. u 17:29
get url
text

Komitet za hitnost FSBiH u čijem sastavu je bio i Irfan Durić, predstavnik NSUSK (ostali članovi, a koji su glasali da se utakmica igra su: Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo i Fuad Čolpa), 9. septembra usvojio je odluku da se igra sramna utakmica.

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar: Dodik i Čović kontrolišu FSBiH uz "svoje Bošnjake" koji im vraćaju usluge

Edham Eminić, član IO NSUSK i predsjednik FK Vitez Bužim, prošle sedmice najavio reakciju Saveza sa sjedištem u Bihaću, a saopćenje koje je upućeno na adrese Fudbalskog saveza BiH i Nogometnog saveza Federacije BiH prenosimo u cijelosti:

- Prateći posljednja dešavanja u vezi skandalozne odluke Komiteta za hitnost FSBiH da naša reprezentacija odigra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije Izvršni odbor Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona odlučio je reagovati, naročito poslije izjave predsjednika FSBiH Vice Zeljkovića "da je dosadašnji rad članova Izvršnog odbora bio jedinstven i da će se u oktobru održati tematska sjednica na kojoj će se razgovarati o ovoj utakmici". Nismo mogli ostati ravnodušni i nijemo posmatrati kako se neko igra sa našom pameti.

Istina je da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) saopćila da prijateljske utakmice nisu u njenoj nadležnosti, ali je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) o eventualnim sankcijama Zmajevima, ukoliko odigraju meč sa Rusima, izjavila da "u ovom trenutku ne mogu to da komentarišu i da ne mogu pomoći".

VEZANI TEKST - Oči u oči sa Džekom: Vico Zeljković ubjeđivao igrače da je tu za njih, a daidža Dodik se hvalio da je "završio" Rusiju

Donošenjem ove sramne odluke učinjena je nesaglediva šteta Bosni i Hercegovini i fudbalu u njoj. Dakle, nevjerovatno je da nije niko reagirao na flargantno kršenje člana 36. Statuta FSBiH kojim je definirano da je predsjednik Saveza dužan na pismeni zahtjev najmanje pet članova Izvršnog odbora sazvati sjednicu IO u roku od deset dana.

Koliko smo upoznati najmanje pet članova je i uputilo pismeni zahtjev, a predsjednik je zakazao sjednicu tek 10. oktobra što je kršenje odredaba Statuta FSBiH. Osim toga, zakazana je "tematska sjednica", iako ovakav vid sjednice nije definisan Statutom FSBiH i kao takva ne može biti sazvana i održana, niti se bilo kakve odluke na tako sazvanoj sjednici mogu donositi.

Samo ponašanje rukovodioca FSBiH u vezi datuma zakazane nestatutarne sjednice je pokušaj odugovlačenja ove teme i uzimanje vremena sa tendencijom revitalizacije ovog pitanja. Osim toga, očito je da neko (vidljivo je o kome se radi) na ovaj način pokušava ubirati i političke poene, jer će do tada taman proći i Opći izbori u BiH.

Sama činjenica da većina članova Izvršnog odbora FSBiH šuti na kršenje Statuta FSBiH i da se uopće ne oglašavaju o ovim važnim pitanjima pokazuju njihov stav da ih se ovo pitanje ne tiče.

Također, smatramo da takvi članovi trebaju pokazati trun morala i podnijeti ostavke kako bi na njihova mjesta napokon došli sposobni i moralni ljudi koji mogu nositi teret ovog teškog vremena.

VEZANI TEKST - IZ FSUSK osudili dogovor o sramnoj utakmici Rusija - BiH: Ako imaju morala, podnijet će ostavke

Isto tako, zahtjevamo da se u naredna 72 sata održi sjednica Izvršnog odbora FSBiH i da se poništi donesena odluka, jer smo sigurni da će se trenutno prisutni pritisak javnosti odraziti na igrače u predstojećim susretima protiv reprezentacija Crne Gore i Rumunije. Zato je jako važno odmah poništiti spomenutu skandaloznu odluku i umiriti javnost, sportske radnike i reprezentativce, te ih učiniti spremnim za naredne susrete.

Svako drugačije ponašanje je uzimanje vremena i omalovažavanje svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, molimo da se odmah održi i sjednica IO NS FBiH, da se ovo pitanje tretira i donese preporuka FSBiH da se poništi odluka Komiteta za hitnost FSBiH - piše u saopćenju koje je potpisao Amir Medić, predsjednik NSUSK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.