open-navfaktor-logo
search
Pred obraćanje u UN-u
Inzko u Washingtonu: Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH
Naglasio je da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto
29.10.2019. u 18:15
get url
text

Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji se nalazi u posjeti Washingtonu pred polugodišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, sastao se s Johnom Erathom, zamjenikom višeg direktora za evropske poslove unutar američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, s kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) naveli su da je Inzko iznio svoje viđenje situacije u BiH. Tom prilikom je istakao da je prošlo više od godinu dana od opštih izbora i da se vlasti moraju formirati na svim nivoima bez daljih odlaganja, imajući u vidu i međunarodne obaveze BiH.

Visoki predstavnik također je rekao da, za sada, pozitivne reforme, okrenute budućnosti nemaju prednost pred pitanjima i retorikom koji produbljuju podjele. Naglasio je da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto. Ako se to ne desi, građani će napuštati zemlju u još većem broju nego do sada.

-Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme- istakao je visoki predstavnik Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.