open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
Inzko u UN-u traži potpunu izolaciju za Dodika, podsjetnik HDZ-u da doček Kordića nisu evropske vrijednosti!
Visoki predstavnik Valentin Inzko predstavio je danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 58. Izvještaj o Bosni i Hercegovini.
05.11.2020. u 16:38
get url
text
Valentin Inzko

Inzko je tokom svog obraćanja, u kojem je rezimirao svoj posljednji izvještaj, podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je on donio "nesavršeni mir" u BiH, ali da je zaustavio krvoproliće.

- Neupitna je činjenica da je napravljen značajan pomak u BiH, zahvaljujući i pojedinim poltiičarima, poput Milorada Dodika u prvim godinama njegovog mandata – izjavio je Inzko.

Podsjetio je visoki predstavnik i na brojne provedene reforme u BiH, ali je ukazao na nacionalističku retoriku i politiku podjela, koja je prisutna naročito nakon 2006. godine.

VEZANI TEKST - Inzko pisao Vijeću sigurnosti UN-a: Dodik i HNS prijetnja Dejtonskom sporazumu, strane sudije moraju ostati

Podsjetio je Inzko na činjenicu da još uvijek nisu omogućena prava predstavnicima Ostalih, te da 25 godina nakon Dejtona neki političari još uvijek odbijaju osnovne evropske vrijednosti, spomenuvši u tom kontekstu negiranje ratnih zločina i presuda međunarodnih sudova, te glorificiranje ratnih zločinaca.

- Nema kolektivne krivice za ratne zločine. Postoji individualna odgovornost – poručio je Inzko.

U tom kontekstu je podsjetio na zahtjev Milorada Dodika da Predsjedništvo BiH oda počast ratnom zločincu Momčilu Krajišniku.

- Dodik je otvorio studentski dom na Palama, u blizini Sarajeva, u čast osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kojeg je MKSJ osudio na doživotnu kaznu. Dario Kordić je dobio toplu dobrodošlicu nakon puštanja na slobodu koju je organizirala politička stranka. To je neprihvatljivo – izjavio je Inzko.

Ponovio je apel Dodiku da promijeni naziv studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu.

- Ako to ne uradi do narednog sastanka Vijeća sigurnosti u maju, trebao bi se suočiti sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, a zatim i u sve države članice Ujedinjenih nacija – poručio je visoki predstavnik.

Podsjetio je i na Dodikove prijetnje secesijom entiteta RS, te je poručio da nema opcija da se to dogodi. Zahvalio se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH koja je uspjela organizirati Lokalne izbore uprkos pritiscima, koje su, kako je kazao, predvodili SNSD i HDZBiH. Također je ukazao na prevare pri registraciji birača za glasanje poštom iz inostranstva.

Među pozitivnim iskoracima, Inzko je naveo potpisani sporazum koji je omogućio održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, kojeg su potpisali predsjednici SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

HDZBiH je Inzko kritizirao zbog neformiranja Vlade FBiH, te je ukazao na činjenicu da još uvijek nisu formirane vlade u pojedinim kantonima, ali i da nije popunjen Ustavni sud FBiH zbog opstrukcija HDZ-a BiH, odnosno predsjednika FBiH Marinka Čavare.

- Ljudi ne odlaze samo zbog ekonomske situacije već i zbog izostanka vladavine prava – upozorio je Inzko.

Čak 74 posto građana je, tvrdi, nezadovoljno stanjem u pravosuđu, te je podsjetio na slučajeve ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića, te dva policajca u Kantonu Sarajevo.

- Šta da građani misle kada se čak i ubistvo policajaca ne može riješiti – izjavio je Inzko.

Uprkos zahtjevima da se ispuni Agenda 5+2, što je neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), konstatirao je da je u tom kontekstu napravljen nedovoljan napredak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.