Inzko u Briselu: Rješavanje nesuglasica oko Izbornog zakona trenutni prioritet

objavljeno: 08.03.2018. u 14:17

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko naglasio je da snažno opredjeljenje Evropske unije (EU) za evropsku perspektivu ovog regiona, koje se pokazuje kroz Strategiju proširenja za zapadni Balkan i dostavljanje odgovora vlasti BiH na Upitnik EU, predstavljaju pozitivan korak.

Incko je to izjavio danas, prilikom posjete Evropskom parlamentu u Briselu, gdje je sudjelovao u razgovorima koje je organizirala "Grupa prijatelja BiH".

Visoki predstavnik je pozvan da prezentira svoje stavove i učestvuje u razmjeni mišljenja o procesu proširenja EU na zapadni Balkan, s posebnim fokusom na kandidaturu BiH u kontekstu sveobuhvatne Strategije za Balkan.

Inzko je također prezentirao svoje stavove o pitanjima koja bi mogla utjecati na provođenje reformi u BiH.

- Rješavanje postojećih nesuglasica o načinu izmjene Izbornog zakona trenutno je prioritetno pitanje koje bosanskohercegovačke vlasti moraju rješavati uz pitanja kao što su jačanje vladavine prava, što znači da niko ne može biti iznad zakona - podvukao je visoki predstavnik.

Za pitanje iseljavanja stanovništva, ukoliko se ne bude sistematski rješavalo, kazao je da će imati negativan utjecaj na budućnost BiH.

- BiH su potrebne efikasne i hitne mjere za osiguranje zapošljavanja i inicijative za socijalno-ekonomski razvoj, što bi omogućilo mladim ljudima u BiH da ostvare svoj potencijal u domovini, umjesto da odlaze u inostranstvo - zaključio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.