Inzko sa savjetnikom UN-a: Brine me tendencija veličanja ratnih zločinaca

objavljeno: 08.02.2018. u 11:18

Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu se sastao sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida.

U svjetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, oni su razmijenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja, što utiče na Bosnu i Hercegovinu i širu regiju, saopćeno je iz OHR-a.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da dvadeset i dvije godie nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila/žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik je rekao da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

- Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama - rekao je visoki predstavnik.

Specijalni savjetnik i visoki predstavnik istaknuli su koliko je važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.