open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Inzko pohvalio Novalića i poručio Dodiku: Nerazumljiv je pristup RS-a, ali srest ćemo se opet
Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, reagovao je na izjavu Milorada Dodika, rekavši da su i predstavnici Republike Srpske bili pozvani na sastanak Upravnog odbora PIC-a i drugih međunarodnih institucija, inicijalno su pristali, ali su se kasnije odlučili za drugačiji pristup i da to nikome nije razumljivo.
20.04.2020. u 08:50
get url
text

OHR je prije svega izrazio zahvalnost premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću na prisustvu i konstruktivnom učešću u zajedničkom sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i međunarodnih organizacija u BiH.

- Na ovom redovnom sastanku, održanom prošle sedmice, a u skladu sa koordinirajućom ulogom visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kojem je prisustvovalo više od pedeset predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija, premijer FBiH Novalić je predstavio sveobuhvatne mjere koje je ovaj entitet preduzeo. Njegovo prisustvo na ovom sastanku izuzetno je cijenjeno od međunarodne zajednice. Nažalost, iako su prvobitno potvrdili učešće na sastanku, predstavnici RS-a su se odlučili za drugačiji pristup, što nikom nije razumljivo budući da entitet zavisi od međunarodne pomoći. Pogotovo u ovakvom trenutku, solidarnost i saradnja su potrebni više nego ikad. Građani Bosne i Hercegovine nisu sami. Bolja vremena će doći i srest ćemo se opet - poruka je Valentina Inzka, prenosi N1. 

Podsjećamo, Dodik je na RTRS-u uputio žestoke riječi na adresu Inzka i OHR-a.

- Nije sada vrijeme za politička trvenja, ali Bosna i Hercegovina ostaje neuspješna. Ona ostaje kao zemlja koja ne može da izgradi ništa. Pogrešno misle neki ambasadori koji govore – evo, vidite kako sve funkcioniše. Šta funkcioniše? To što on mora da opravda svoju plaću, to ne znači ništa. Ili što OHR organizuje zbog koronavirusa skupove po Sarajevu. Šta OHR ima sa koronavirusom? Zašto oni pokušavaju da se zadrže tu? I pozivaju sve, prave neku pompeznu konferenciju, sastanak, oni će nešto uradti, a svih ovih mjesec dana su se sakrili i nigdje ih nije bilo. Nisu trebali ni da budu. Onda iz ko zna kojeg razloga i ovi ostali stranci – eto, idemo u OHR na sastanak - rekao je Dodik, dodavši:

- Šta ćete vi na sastanku sa OHR-om? Da li je koronavirus dejtonsko pitanje? Gdje je bio Inzko mjesec dana? Gdje je bio? Sakrio se, naravno. Nigdje ga nije bilo. I nije ni trebao da bude. (…) Kakva međunarodna pomoć? Principijelno, OHR nema ništa s tim. To je osnovno pitanje – nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu da je OHR zadužen za koronavirus. I zašto se vi bavite tim pitanjem? Bosna i Hercegovina je okupirana zemlja od strane ovih stranaca i nema nikakvog suvereniteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.